Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Blog Cagla: ‘Kamp mbo of hbo: waar hoor ik bij?’

Het frustreert Cagla dat ze als mbo-verpleegkundige die de hbo-v doet, soms niet weet in welk 'kamp' ze zit. Maar doet het er eigenlijk wel toe?
Arno Massee

Toen ik redelijk nieuw was op het hbo had ik een docent ethiek die mij en medestudenten in de doorstroomklas van mbo- naar hbo kleineerde. ‘De mbo’er kan niet zoveel, is laagopgeleid en doet alleen aan wassen.’ De resultaten van de RN4Cast studie waren toen net bekend en er was een nieuw beroepsprofiel voor hbo’ers ontwikkeld gebaseerd op de Canadian Medical Education Directions for Specialist-rollen (CANMEDS). Dat hbo’ers in de verpleging flink van toegevoegde waarde zijn, was duidelijk. Wij waren de eerste klas binnen dit nieuwe curriculum, een soort proefkonijntjes. De docent maakte mij én een stuk of dertig medestudenten boos, waarna hij voorlopig voor een lege klas stond, met de beamer als zijn enige gezelschap.

Zoals ik eerder ook heb geschreven heb ik na zes weken serieus overwogen de hbo-v te verlaten. De stomme onderzoeken en stomme gesprekstechnieken alsof ik niet weet hoe ik moet praten tegen een patiënt. Ik ben toch al mbo-verpleegkundige, die hbo heb ik toch niet nodig? Toch ben ik door gegaan, de dip verdween en ik begon langzaam het licht te zien. Het kwartje was gevallen en ik had de drive te pakken. Toen werd ik als mbo’er weer de grond in gestampt toen ik als flexwerker op een verpleegafdeling ging werken. ‘Oh fijn, weer zo’n mbo’er waar we niks aan hebben,’ werd geroepen door een hbo-verpleegkundige.

Inmiddels worden zowel de mbo’er als de hbo’er de grond ingetrapt. Altijd door elkaar. En soms doen inservice-verpleegkundigen ook nog mee. Keer op keer jaagt het me de stuipen op het lijf. Doen alsof we niet bij elkaar horen terwijl we in ons beroep hetzelfde doel voor ogen hebben en juist absoluut niet zonder elkaar kunnen.

Vervolgens heb je de doorstromer, zoals ik, die in beide fronten thuishoort. Of eigenlijk ook weer niet. Trots dat ze mbo’er is, maar ook dat ze zich verder ontwikkelt. Waar horen diegenen met beide opleidingen dan bij? Ik vind het vreselijk om aan te horen hoe dom de mbo’er wel niet is, wat absoluut niet waar is. Maar ook vreselijk om aan te horen dat de hbo’er niks kan, wat ook absoluut niet waar is. Wat ik mee wil geven is geloof in jezelf, ongeacht je opleidingsniveau. Laagopgeleid bestaat niet, leren van elkaars kwaliteiten bestaat!

2 REACTIES

  1. We vergeten denk ik wel eens dat we allemaal hetzelfde doel voor ogen hebben:”zo goed mogelijke zorg verlenen aan de zorgvrager” En daarin hebben we elkaar nodig en moeten we elkaars sterke, maar ook zwakke kanten zien en gebruiken of ondersteunen. Ik heb zelf de inservice gedaan, en zie wel de verschillen tussen mijn eigen opleiding, en de MBO en HBO. Ik denk dat we daar ook gewoon eerlijk in kunnen zijn, en dat benoemen, maar dat hoeft niet denigrerend te zijn. Een MBO student is vaak ontzettend handig, inventief, een harde werker. Maar heeft soms net wat meer begeleiding nodig als het gaat om theorie, het maken van zorgplannen etc. Een HBO-V’r maakt prachtige zorgplannen, maar verliest de mens achter dat zorgplan soms een beetje uit het oog. Voor de duidelijkheid; ik zie natuurlijk ook wel dat er ook MBO studenten zijn die de theorie simpel doorlopen, en HBO-studenten die aan iemands wenkbrauw zien dat er verdriet is, dus ik bedoel het niet zo kort door de bocht ;-). Maar de kunst is om ervoor te zorgen dat iedereen op zijn eigen niveau kan doen waar hij/zij goed in is en laten we elkaars werk en inzet nu gewoon eens waarderen ipv afkraken. We hebben elkaar ontzettend nodig, en uiteindelijk heeft de zorgvragen ons nog harder nodig. Laten we ongeacht niveau elkaar waarderen, steunen en respecteren. We moeten als collega’s in dezelfde beroepsgroep tenslotte ook een beetje voor elkaar zorgen, vanuit de zorgverzekeraars en veel zorgaanbieders hoeven we dat niet te verwachten 😉 Maar da’s weer een heel ander verhaal. Succes Cagla, ik ben altijd blij als jonge mensen voor deze weg kiezen!

  2. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.