Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog Conny: ‘Het voelt gek om een kopje koffie verder te zetten’

Wij hebben de opdracht gekregen om onze cliënten meer aan het bewegen te krijgen.
0000goblet-of-coffee-6-1329352-640x480.jpg
Foto: Free Images

De bedoeling is om bewust na te denken wat wij als verzorgenden kunnen doen om de ouderen meer in beweging te krijgen. Er is bij ons een scholing geweest hierover. Het is cruciaal om de cliënten te stimuleren om zelf te doen wat ze kunnen. Ik las in de toelichting van het plan tot meer beweging, dat je dit kunt uitlokken door bijvoorbeeld een kopje koffie expres een eindje verder op tafel moet zetten. Zo ver dat de cliënt er moeite voor moet doen om het kopje te pakken.Wasgoed vouwen, tafel dekken, zelf wat afstoffen, afwassen, als verzorgende moet je proberen alle cliënten hierbij te betrekken, vrouwen én mannen.

Alles binnen handbereik

Persoonlijk vind ik dit lastig. Want ik probeer het altijd zo makkelijk mogelijk te maken voor mijn cliënten. Als verzorgende ben je algauw heel dienstverlenend ingesteld. We zetten alles dichtbij de cliënt, omdat we ervan uitgaan dat het fijn is om alles binnen handbereik te hebben. Gevolg is dat de cliënt zich bijna nergens meer voor hoeft in te spannen. Dus het vergt van mij als verzorgende een andere manier van denken. Wat in het begin misschien onnatuurlijk aanvoelt, maar uiteindelijk in het belang van de cliënt is. Want hoe meer hij zich beweegt, des te beter hij zich voelt. 

Om vallen te voorkomen, is het belanrijk dat ouderen in beweging blijven. Met deze tips krijg je als verzorgende je cliënt in beweging. Naar de tips

Gelukkig zijn er ook manieren om de cliënt in beweging te brengen, waar ik minder weerstand bij voel. Zo bracht ik een paar dagen geleden een cliënt naar de groepsverzorging, waar op dat moment zachtjes een muziekje op stond. Ik draaide de volumeknop hoger en kon het niet nalaten om met de cliënt op de maat van de muziek te gaan swingen. Tot groot genoegen van haar en de andere cliënten, die door de hardere muziek ineens met ons meedeinden! Zo is meer beweging wel heel erg leuk om te doen!

Weet jij nog meer manieren om je cliënt meer te laten bewegen? Laat je reactie hieronder achter!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.