Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog Conny: ‘Als een cliënt sterft, volgen er vaak nog twee’

In de zorg wordt vaak gezegd dat als er iemand overlijdt, dit 'in drieën' komt.
Blog Conny: 'Als een cliënt sterft

Als er een vliegtuig crasht, dan zegt men vaak dat er nog twee zullen crashen. Of alle goede komt in drieën. En zo zijn er meerdere dingen welke met het getal drie wordt geassocieerd. Ook in de zorg wordt vaak gezegd dat als er iemand overlijdt er nog twee zullen volgen. Het is een soort bijgeloof, zegt een collega van mij. Of is het toeval als dat plaatsvindt?

Toch gebeurt het best vaak bij ons, toeval of niet. Ik vraag mij af of er wel eens een onderzoek is geweest naar dit soort voorvallen. Met een beetje graafwerk op internet blijkt dat het getal drie veel symbolische waarden heeft vanuit de oudheid. Dat zal een verklaring kunnen zijn waarom sommige mensen erin geloven.

Maar het is echt bijzonder dat het meerdere malen voorgekomen is dat er een drietal bewoners zijn overleden in een korte tijd op de afdeling. Vooral na de wintermaanden is het opvallend. En dit is misschien te verklaren. In de wintermaanden is het griepseizoen verantwoordelijk voor vele zieke cliënten ondanks de vaccinaties. Ook het norovirus is een gemeen virus voor oudere cliënten.

Maar vergeet niet dat de zomermaanden ook zijn valkuilen heeft voor de gezondheid van zwakkeren. Uitdrogen en warmte gerelateerde ziekte en ongemakken zorgen voor slachtoffers onder onze cliënten. De omgevingsfactoren zorgen ervoor dat naast de aandoeningen die men al heeft, net het zetje geeft waardoor iemand komt te overlijden Volgens mij is dit de reden waarom er vaak (toevallig) drie mensen tegelijk komen te overlijden.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.