Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog Conny: ‘”Bed omhoog!” riep mijn stagiaire’

Conny vindt het vermoeiend, maar ook heel leerzaam om stagiaires te begeleiden.
stage.jpeg

Soms doe je als verzorgende veel handelingen zonder er bij na te denken. Meestal komt dit door een steeds terugkerend activiteitenpatroon. Je werkt dan als het ware op de automatische piloot met je bezigheden. Het wordt anders wanneer je iemand moet inwerken of als je een leerling moet begeleiden. Dan ervaar je alles veel bewuster, omdat je bij kennisoverdracht veel moet benoemen of voordoen.

Ik merk aan het einde van een dienst dat dit me veel energie heeft gekost. Het vraagt veel inzet om de hele dag scherp te zijn in alle opzichten. Elk detail dat je uitvoert komt in beeld en je wil graag dat de persoon die naast je staat, zoveel mogelijk informatie krijgt. Maar het levert ook dingen op. Een cliënt van mij zei laatst: ‘Ik vind het altijd zo leuk als je iemand bij je hebt. Hoe jij de dingen uitlegt aan leerlingen is voor mijzelf ook fijn, want ik begrijp nu veel meer over mijn ziekte van Parkinson. De dokter zegt er nooit zoveel over.”

Het is voor iedereen die in de zorg werkt eigenlijk een must om af en toe collega’s in te werken of leerlingen te begeleiden. Dit zou vanzelfsprekend moeten zijn, maar dat is het niet. Niet iedereen bij ons is een werkbegeleider. Uiteraard moet het je het ook een beetje liggen. En zeker, niet iedereen is hiervoor geschikt. Maar afgezien dat je bezig bent met kennisoverdracht is het ook een verrijking voor jezelf. Het houdt mijn passie voor werken in de zorg levend. Daarbij  is zelfreflectie erg belangrijk. En juist het begeleiden van leerlingen vraagt om deze zelfreflectie. Ik ben erg voor arbotechnisch werken: bed omhoog, niet handmatig tillen enzovoorts. Laatst wilde ik een bed even snel opmaken, en op dat moment kwam mijn leerling binnen. ‘Hee,’ riep ze naar mij, ‘bed omhoog!’ We moesten er samen om lachen, maar ze had wel een punt.

Wees je ervan bewust dat je een belangrijk instrument bent om aankomende collega’s te sturen in het leveren van kwaliteit. Ik ben er trots op dat ik hierin een radartje mag zijn!

Lees ook deze blogs van Conny over stagaires die ze begeleidde:

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.