Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Blog Conny: ‘De zorgdirecteur heeft geen objectief beeld’

Conny zet haar vraagtekens bij hoe zinvol de 24-uursactie van de zorgdirecteur was.
Blog Conny: 'De zorgdirecteur heeft geen objectief beeld'

Bij het lezen van het artikel over een zorgdirecteur die zich 24 uur liet verplegen, vroeg ik mij een aantal dingen af. Op de eerste plaats is het uiteraard een goed initiatief om het als cliënt te ondergaan wat het betekent om afhankelijk te zijn. Maar of het nu een meerwaarde is voor de verzorgende zelf, is nog maar de vraag.

Geen tijdwinst

Ik lees dat het belangrijkste punt ligt op wat een zorgvrager nog zelfstandig kan verrichten. Hij stelt dat er daarmee dat er misschien tijdwinst te behalen valt, zodat meer cliënten op tijd uit bed geholpen kunnen worden. Maar is deze opmerking wel juist? Ik kan nu niet bedenken dat op onze afdeling al niet strikt wordt gekeken naar wat men nog zelf kan en waar de behoefte ligt in de ADL-zorg. Ik zie geen tijdwinst ontstaan, eenvoudigweg omdat wij al heel kritisch kijken naar de zorgvragen. Volgens mij vindt bij het merendeel in de ouderenzorg juist het tegenovergestelde plaats. Als ik eerlijk kijk naar de behoefte die er is, kan ik zeggen dat het niet toereikend is. Het is bij ons nog steeds zo dat gemiddeld maar eenmaal per week wordt gedoucht. En op een rustige wijze werken in de ochtendzorg, is al jaren niet meer van toepassing.

Niet objectief

Echt objectief is deze actie natuurlijk niet, domweg om het feit dat deze meneer directeur is, en de verzorgenden dit wisten. Bovendien vind ik één dagje veel te weinig om een goed beeld te krijgen waar de knelpunten zitten. Ik zie meer in een rondetafelgesprek met de verzorgenden, zij weten heel goed wat te verbeteren valt.

1 REACTIE

 1. Ook bij ons worden bewoners 1x per week gedoucht.
  De ochtendzorg verloopt als er geen bijzondere dingen zijn rustig. Sommige bewoners eten na de ADL zorg op bed, waarna ze tot de koffie even kunnen bijkomen.
  Dit houdt in dat zo goed als elke bewoner rond 10 uur zijn ontbijt heeft gehad en wij met hun om tegen 11 uur aan de koffie zitten.
  Toereikend is de zorg zeker niet.
  Ik vervul ook nog een mantelzorgtaak bij mijn oude ouders. Dan mijn kinderen van wie er nog 3 thuis zijn, zij vinden de warme maaltijd altijd nog een gezellig bij praten. En dan wil ik er ook zijn voor mijn kleinkind welke iedere week een dag komt, zodat haar moeder kan werken…..
  De zctie van deze man vind ik krom. Hij kan beter 5 dagen meewerken op de huiskamers en in de ADL zorg, dan merk je waar het knelt.
  Dus mijn conclusie is dat er zeker meer van familie verwacht mag worden. wat dacht u van wandelen. Eindje oefenen met looprek. Balspel doen om sluitspieren te oefenen en de kasten schoonhouden op de kamers…..Hier is in de zorg echt geen tijd meer voor….

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.