Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog Conny: ‘Eigenlijk is de mondzorg die wij geven minimaal’

In Nederland is het heel normaal om minimaal één keer per jaar het gebit te laten controleren door de tandarts. De meeste mensen gaan jaarlijks tweemaal. Dit zijn vooral jong volwassen en kinderen.
Blog Conny: 'Eigenlijk is de mondzorg die wij geven minimaal'

Als men op leeftijd is en een gebitsprothese heeft, laten veel mensen het afweten om de tandarts een bezoek te brengen. Bij ons in de zorginstelling wordt standaard bij opname gevraagd wanneer men de laatste controle heeft gehad. Dit wordt in het zorgdossier vermeld. Vaak hoor ik dan dat men zich het niet eens kan herinneren.

Kunstgebit met plakmiddelen

Jarenlang lopen veel mensen met een kunstgebit rond. Wat soms met plakmiddelen op zijn plaats moet worden gehouden. Niet alleen dat er gevaar is op aften en andere mondongemakken, maar ook de spijsvertering loopt gevaar bij een niet goed passend gebit. Daarnaast is er als er nog eigen tanden zijn, ook nog eens risico op ontstekingen van de kaak. En daardoor een slechte voedselintake.

Glas met bruistablet

Al met al redenen genoeg om ervoor te zorgen dat de tandarts met regelmaat de noodzakelijke controles blijft uitvoeren. Wij verzorgenden kunnen hierin een stimulerende rol bij spelen en het advies te geven om een bezoekje aan de tandarts te brengen.

De eigenlijke zorg die wij geven aan mondzorg is minimaal en vaak een sluitpost van de adl-zorg. En nog steeds zie ik de protheses in een glas water met de bekende bruistabletten. Dit laatste is funest voor de kunstgebitten. De Inspectie voor Gezondheidszorg gaat nu extra controleren op de mondzorg in de instellingen voor ouderenzorg. Een goede zaak!

 

Lees ook:

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.