Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Blog Conny: ‘Er valt verzorgenden niets te verwijten’

Heel de ouderenzorg is weer eens onder de aandacht gebracht. In alle media genoeg te lezen hierover. Iedereen wil weten bij wie en waar iets over te lezen valt.
Fotolia_81693803_Subscription_Yearly_XXL.jpg
Foto: Fotolia

Wat ik zeer opmerkelijk vind, is dat er eigenlijk niets nieuws gemeld wordt. Het enige nieuws is dat de lijst van instellingen waar wat op aan te merken is/was, openbaar gemaakt is. Maar lieve collega’s, WIJ weten toch als geen ander wat er op de werkvloer speelt? Als een cliënt te lang moet wachten om naar de toilet te kunnen, of als er geen dubbelcheck uitgevoerd wordt vanwege gebrek aan personeel, ligt dan de oorzaak bij ons? En als ongeschoolde collega’s taken krijgen van hogerhand, wie is er dan verantwoordelijk?

Onlangs stond een verzorgende terecht omdat ze 100x de aanbevolen hoeveelheid insuline bij een cliënt inspoot: ‘Ik gaf een overdosis door de werkdruk’. Lees meer 

Laten we vooral ons focussen op wat we doen: de zorg blijven geven, naar eer en geweten. Er valt ons niets te verwijten, wij moeten het doen met de middelen die tot onze beschikking staan. Volgens mij proberen wij onze organisaties telkens weer opmerkzaam te maken van de dingen die niet goed gaan. En dan zijn de bestuurders aan zet om de boel op orde te maken.

Belofte om ouderenzorg te verbeteren

Precies een jaar geleden deed staatssecretaris Van Rijn de uitspraak dat hij de ouderenzorg snel wilde verbeteren, na een IGZ-rapport over de maar langzaam verminderende tekortkomingen in ouderenzorginstellingen. ‘In meer dan de helft van de ongeveer vierhonderd verpleeg- en verzorgingshuizen die de inspectie onder de loep nam, bleken kennis en vaardigheden van de medewerkers niet te passen bij de zorg die ouderen nodig hadden. Kwaliteit is een gezamenlijke verantwoordelijkheid, wij hebben samen de dure plicht om kwetsbare ouderen die van ons afhankelijk zijn de best mogelijke kwaliteit zorg te bieden’, aldus Van Rijn.

Kom maar op met de bezem, ik wil wel helpen om te vegen!

Meer lezen over de lijst met 150 verpleeghuizen:

1 REACTIE

  1. Beste Conny,
    wat ik mij afvraag is of verzorgenden in een verpleeghuis ook kunnen participeren aan het beleid? Gebeurt dat? En hoe wordt dat dan georganiseerd?
    Is het wenselijk dat verzorgenden een effectieve stem hebben in het beleid van hun verpleeghuis? Zou dat kunnen leiden tot (nog) betere zorg voor de bewoners?
    vriendelijke groet,
    Geert

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.