Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Blog Conny: ‘Help! De helpende verdwijnt’

Gaat de Helpende Zorg en Welzijn verdwijnen? Deze vraag wordt momenteel gesteld in onze organisatie.
Blog Conny: 'Help! De helpende verdwijnt'

Zo ook de functies ziekenverzorgende en bejaardenverzorgster, zal niet meer toereikend zijn in de zeer nabije toekomst. Zelfs de activiteitenbegeleiders, mensen van de wasserij en voedingsassistentes zullen fors gaan verminderen.

Het is eigenlijk een logisch gevolg gezien het feit dat er binnen een aantal jaren geen woonzorgcentra’s meer bestaan. Daarmee blijven alleen de verpleeghuizen over en dat is gezien de aangescherpte eisen, een zorgverlening van complexe aandoeningen. Hiermee zal het niveau hoger liggen in de uitvoer van zorg. En ook bij kleinschaligheid is het handig dat elke zorgverlener alle handelingen zelfstandig kan verrichten.

Een aantal collega’s hebben het aanbod gekregen om de opleiding Vig te gaan volgen. Voor sommige betekent het nogal wat om weer te gaan studeren. Het is als je jong bent uiteraard erg aantrekkelijk om gebruik te maken van het aanbod. Maar wel lastig om het te combineren als je kleine kinderen hebt. Dat is zeker niet makkelijk te organiseren. Ook voor de oudere collega’s is het niet altijd direct een uitdaging. Vele zien het weer in de schoolbanken gaan als een onaantrekkelijke gedachte. Men hoeft niet meer zo nodig, en is tevreden hoe het nu gaat. En er zijn een aantal die het geweldig vinden om zo’n kans te krijgen.

Is het een enorme vooruitgang in het werkniveau? Eerlijk gezegd denk ik het niet want de basiszorg is het meest voorkomend in de ouderenzorg en dat kan prima met de functie helpende. Ik zou liever een extra collega helpende op de afdeling hebben dan iedereen in de functie van vig en daarmee minder collegae in de bezetting.

4 REACTIES

 1. heel veel I.G weten niet hoe ze  moeten spuiten , insuline enz enz
  Ik ben helpende en ik werk samen met hun
  Als ik hun vraag om iets te komen doen wat ik niet mag dan zeggen ze roep een andere collega, maar dat komt omdat degene onzeker is en niet weet wat en hoe zij het moet doen.ze komen wel soliciteren als I.G maar is nul,nul.
  Jammer.
  Mijn vraag is waarom moeten de helependen weg , terwijl sommige I.G niet weten hoe te handelen.

 2. Lees alle reacties
 3. Het zieke is dat de verzorgende verdwijnt omdat er steeds meer complexezorg nodig is. alsof de mendsen die complexe zorg nodig hebben niet óók basiszorgnodig hebben!!!
  en daar hebben we dan vrijwilligers voor nodig….dan betalen we de mensen die deze zorg kunnen geven dus gewoon niet meer
   
  leven de marktwerking in de zorg, de zorgzaamheid maakt plaats voor professionalisering en marktwerking
   
  sterkte allemaal

 4. je geeft in eerste instantie aan dat de zorgzwaarte toeneemt, omdat men langer thuis blijft. daarna dat de basiszorg de meest voorkomende zorg is en in verpleeghuizen er door de zorgzwaarte niet meer alleen sprake van basiszorg, maar complexe zorg.
  omdat de woonzorgcentra afgebouwd worden is het logisch dat er minder helpende nodig zijn.
  jammer dat collega helpende de schoolbanken een onaantrekkelijke gedachte vinden, met name omdat in de steeds veranderende zorg bijscholing nodig blijft, dit is ongeacht de leeftijd. ook het blijven hangen in vroeger is niet aantrekkelijk en remt de vooruitgang

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.