Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog Conny: ‘Het begeleiden van een levenseinde is loodzwaar’

Het is in ons vak erg belangrijk om een goede conditie te hebben. Lichamelijk wordt er nogal wat van je geëist.
Blog Conny: 'Het begeleiden van een levenseinde is loodzwaar'
Foto: Roos Koole (ANP)

Het is fysiek zwaar en je loopt/rent heel wat af op de werkvloer. Vooral het gebruik van de rug en schouders zijn onderdeel van hoge belasting van ons lijf. Het is goed om af en toe bewust na te denken of je de juiste houding aanneemt bij bepaalde handelingen.

Niet alleen bij het werken met tilliften maar ook bijvoorbeeld tijdens het douchen van de cliënten. Ongemerkt kun je hierdoor veel onnodig schade oplopen aan je spieren en gewrichten. In elk team is er als het goed is een ergocoach. Hij heeft de kennis in huis om adviezen te geven voor een veilig gebruik van allerlei til-technieken. Daarnaast kan er scholing gegeven worden met praktijkoefeningen. Het voorkomt heel wat ziekteverzuim.

Minstens zo belangrijk, is dat je ook over een goede mentale conditie beschikt. Er wordt erg veel gevergd van ons incasseringsvermogen. Je staat er niet altijd bij stil, maar vooral met het omgaan met dementerenden is een zware klus. Maar ook met cliënten waarbij het levenseinde in zicht komt. Met een ziekbed vol met de daaraan gekoppelde ellende zoals pijn, decubitus, verdriet, onmacht etcetera is het een loodzware opgave om dit goed te begeleiden. Het gekke is dat er maar weinig aandacht is voor deze impact op het verzorgend personeel. Misschien moet er op dit gebied een mental coach ingesteld worden voor ons… Wat vind jij?

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.