Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Blog Conny: ‘Het spetterde in mijn gezicht’

Verzorgende Conny heeft een onaangename ervaring als ze bij een bedlegerige cliënt komt.
Blog Conny: 'Het spetterde in mijn gezicht'
Foto: Free Images

Verleden week is mij iets overkomen wat zeker geen fris verhaal is. Ik was tijdens de ochtend ADL bij een cliënt die al twee dagen niet in orde was en op bed bleef. Ze had koorts en een verdenking op longontsteking. Er was een dag eerder door de huisarts een AB-kuur voorgeschreven.

Toen ik die ochtend bij haar op de kamer kwam hing er een doordringende, weeïge lucht. Omdat ik vrijwel zeker was van een incontinentiemat met inhoud, pakte ik de benodigde spullen: een waskom met warm water en wegwerpwashandjes. Ik had een plastic schort voorgedaan en uiteraard handschoenen aangetrokken. Met de benodigde voorzichtigheid begon ik met het schoonmaken. Er was een grote hoeveelheid dunne ontlasting wat ook naast de incoslip had gelekt.

Toen de cliënt op de zij lag, probeerde ik behoedzaam de overvolle incomat weg te trekken. Omdat deze wat klem zat moest ik iets meer kracht zetten om het onderuit te krijgen. En toen gebeurde er iets wat je je ergste vijand niet toewenst… Opeens schoot de volle mat los en de dunne ontlasting vloog in het rond. Omdat ik met mijn gezicht er vrij dichtbij stond, kreeg ik een flinke kledder midden in mijn gezicht. Dat was beslist geen prettige ervaring! Nadat ik de cliënt weer toegedekt had, ben ik direct mijn gezicht gaan wassen. Het duurde wel even voordat ik het gevoel kreeg dat ik schoon was. De hele dag heb ik de geur van diarree geroken. Maar dat zal voor het grote deel wel tussen mijn oren gezeten hebben.

3 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. Reactie op het spetterde in mijn gezicht.
  Bedenk wat het betekent voor een zorgvrager om je geheel letterlijk en figuurlijk bloot te moeten geven aan iemand.
  Het blijft een gevoelige machtsverhouding waar je bewust mee om moet kunnen gaan.
  Wees dankbaar dat een zorgvrager jou dit vertrouwen kan geven.
  Dan is de handeling die moet verrichten ondergeschikt.
  Johanna Bijl.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.