Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Blog Conny: ‘Hoe kan een familielid een verzorgende vervangen?’

Met afgrijzen heb ik gekeken naar Zembla afgelopen week. Er waren zeer schokkende beelden te zien van mishandelingen in de ouderenzorg.
Blog Conny: 'Hoe kan een familielid een verzorgende vervangen?'

Het is ongelofelijk dat in onze huidige moderne tijd zulke dingen gebeuren. De vraag die ik hierbij wil stellen is; hoe groot is de kans dat oudermishandeling gaat toenemen nu de zorg voor ouderen op de schop gaat? Ik zelf denk dat het uitermate groot is.

Bekijk hier de uitzending van ZEMBLA

In het tv-programma werd gesteld door de geïnterviewde verpleeghuisarts dat hij het niet kan begrijpen dat aan de ene kant spotjes tegen oudermishandeling worden gemaakt, en aan de andere kant Den Haag wegkijkt als het gaat om professionele zorg voor ouderen. Hij zei letterlijk dat de regering liegt en niet uitspreekt dat het een pure geldkwestie is.

Hoeveel ervaringen zijn er op het gebied van onder andere escalatie in de thuissituatie? En deze gebeurtenissen mogen nu ineens familie en buren worden opgelost? Simpel gezegd, het is onmogelijk om te denken dat buren of familie dezelfde zorg kunnen bieden welke een professioneel biedt. Als dat zo zou zijn, waarom hebben wij dan een opleiding gevolgd? En waarom is er zoveel energie en geld gestoken in de ouderenzorg, in eerdere tijden? Wat is nu dan ineens de reden geweest om een jarenlange staat van dienst op het gebied van instellingen voor onze ouderen welke niet meer thuis verantwoord kunnen wonen, op te heffen?

Wat mij nu heel duidelijk wordt is hoe er in ons land werkelijk wordt omgegaan met de zwakkeren van de bevolking. Dit zegt eigenlijk alles…

 

Lees ook:

2 REACTIES

  1. Juist, HN Fikkers. En dus ging het hier niet over mantel- versus professionele zorg maar over druk die de zorg voor dementerende mensen met zich mee brengt. En dat het je wel eens teveel kan worden. In die zin is een mantelzorger heel kwetsbaar. Je bent nooit vrij en het gedrag van de persoon veranderd drastisch, wat niet makkelijk is. Maar ook de professional is kwetsbaar als de werkdruk te hoog is. Ik maak hierbij een diepe buiging voor mijn collega’s van de PG-afdelingen. Het is inderdaad niet heel reëel dat mantelzorgers hen maar even gaan vervangen.

  2. Lees alle reacties
  3. Ik ben het niet helemaal met je eens als je zegt dat familie nooit dezelfde kwaliteit van zorg kan bieden als de zorgverlener. Familie kan veel leren ook zonder daar een opleiding voor te hebben gevolgd. Ik denk dat het juist in de zorgverlening door professionals belangrijk is dat we mantelzorgers op waarde schatten en ermee samenwerken. En ging het in de aflevering niet ook heel veel over mishandeling juist door zorgverleners?!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.