Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Blog Conny: ‘Ik erger mij aan een cliënt die niks goed vindt’

Elk mens heeft zijn voorkeuren. En in principe is daar niets mee, het zorgt ervoor dat er verschillen bestaan.
Blog Conny: 'Ik erger mij aan een cliënt die niks goed vindt'

Het wordt anders wanneer jouw voorkeur nadelig uitpakt voor een ander. Helaas gebeurt dit bewust en onbewust in onze omgang met mensen. Dus ook op de werkvloer. Denk maar eens wanneer je pauze neemt, je hebt dan een voorkeur waar je naast gaat zitten en met wie je praat. Soms kan dit kwetsend zijn in je omgang met je collega’s. Het is niet leuk voor een collega die niet zo mondig is, nooit aan het woord kan komen omdat er altijd wel personen zijn welke veel te vertellen hebben. Je beseft dit niet altijd direct en een ander kan zich hierdoor dan achtergesteld voelen.

Meer geduld voor cliënt

Naar de cliënten toe kun je zo ook voorkeuren hebben. De één kan meer potjes bij je breken dan de ander. Ik betrap mijzelf wel eens op dat ik voor sommigen meer geduld kan opbrengen dan bij anderen. Dan ben ik mij ineens er weer van bewust en probeer dan beter op te letten dat ik iedereen dezelfde benadering geef.

Geef je mening: betrap jij jezelf er wel eens op dat je ‘lievelingetjes’ hebt onder de cliënten? En hoe ga je hiermee om? Reageer hier >>

Ik erger mij soms ontzettend aan een cliënt waar niets goed bij is. Altijd levert ze commentaar op de zorg die ik geef. Er kan nooit een bedankje af, want ze vindt dat ze overal recht op heeft. Ik douche te snel, droog niet goed af, ben überhaupt veel te snel… Uiteindelijk moet het geen verschil maken in de zorgverlening  naar de bewoners toe. Vanuit je professionaliteit zul je je constant bewust moeten zijn dat je niemand tekort doet. Vooral bij cliënten met gedragsproblematiek vind ik dit lastig. Daarom is het goed om hierover te praten met je collega’s. Daardoor zul je zien dat je niet de enige bent met bewust of onbewuste voorkeuren!

Meer blogs van verzorgende Conny lezen? Klik dan hier >>

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Ik zorg voor een cliënt die dwangmatig, veeleisend en claimend is door hersenschade nav CVA. Het dwangmatig en volhardend uiten van eisen en klachten zorgen dat ik me regelmatig erger. Door de intensiviteit en frequentie van dit gedrag zakt dit gevoel niet. De frustratie door dit gedrag zorgt ervoor dat ik persoonlijk maak, een deuk in mijn ego, niet erkent in de zorg die ik verleen.
    De moed zakt me regelmatig in de schoenen tijdens het contact met deze cliënt. Wat maakt het uit? Het is toch nooit goed. Zijn excuses om op dat moment niet de tijd te nemen voor de noodzakelijke reflectie die bijdraagt aan de invulling van mijn vak.
    Waardoor ik uit het oog verlies dat deze cliënt er ook nog is. Het niet zien en begrijpen dat deze cliënt die net zo gefrustreerd raak van het eigen gedrag, onmacht ervaart door geen controle te hebben over dit gedrag en zich hierdoor zo onbegrepen en ongelukkig voelt. Deze cliënt is zo kwetsbaar waarom sta ik mezelf toe dit inzicht weer uit het oog te verliezen?
    Het verwoorden, draagt bij aan mijn inzicht en bewustwording over mijn verantwoordelijkheid naar deze cliënt. Ik wil deze cliënt de zo hard nodige zorg en ondersteuning geven met kennis en inzicht. Onvermogen en kwetsbaarheid niet meer uit het oog verliezen, mijn gekwetste ego geen invloed op mijn verantwoordelijkheid te geven. Handelen zoals ik ook behandeld wil worden, door een zorgverlener te zijn die bijdraagt aan welzijn door te blijven zien!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.