Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Blog Conny: ‘Ik wil geen privé-info over mantelzorgers horen’

Als je een lange tijd op dezelfde afdeling werkt, leer je de bewoners goed kennen. Zo weet ik van mijn cliënten zoveel dat ik soms wel eens denk; ik ken deze mensen onderhand beter dan mijn eigen familie.
Blog Conny: 'Ik wil geen privé-info over mantelzorgers horen'

Dit komt mede doordat ik als fulltimer erg veel tijd met hen doorbreng. En daardoor een groot deel van hun leven uitmaak. Het is best indrukwekkend hoeveel zij je vertellen over het leven dat ze hebben geleid, en vaak kom je ook veel te weten van hun kinderen. Ik vind het best lastig als het over contactpersonen en mantelzorgers gaat, vooral privé-aangelegenheden. Sommige cliënten beschouwen je als een familielid en leggen hun hele ziel en zaligheid bloot. Ik heb geen behoefte om van derden heel hun levensloop te horen. Ik kan uiteraard wel een maatschappelijk werkster inschakelen, als dat nodig is.

Verhaal over dochter

Zo wilde een cliënt van mij laatst een verhaal over haar dochter gaan vertellen waar ik direct zei dat ze dit niet moest doen. Het onderwerp was zeer beladen en het had voor mij geen toegevoegde waarde als zorgverlener. Dus vroeg ik haar om het voor zich te houden. Ze maakte zich zorgen over haar dochter, want deze wilde gaan scheiden. De schoonzoon zou grote problemen op zijn werk hebben en gokverslaafd zijn. Gelukkig voelde ze mijn bezwaar en ging ze over op een ander onderwerp.

Conny wordt regelmatig door cliënten in vertrouwen genomen. Opeens staat ze samen met haar cliënt te huilen. Naar weblog >>

Later vertelde ik dit voorval aan een collega en deze had er een ander mening over. Zij vond dat het belangrijk is om de bewoners de ruimte te geven om te vertellen wat ze willen. Ik ben het zeker mee eens dat mensen zich moeten kunnen uiten als zij daar de behoefte toe hebben. Alleen de vraag hier is, of ik de persoon ben die dit moet aanhoren.

Wat vind jij? Ben je het eens met Conny, of kun je je meer vinden in de mening van haar collega? Reageer hier >>

 

Om de anonimiteit van de personen in deze blog te garanderen, zijn sommige situaties in deze blog aangepast.

3 REACTIES

  1. Ik ben het eens, sommige info is niet bedoeld voor jou en kan belastend worden. De laatste zin van het stukje is volgens mij het antwoord: Alleen de vraag hier is, of ik de persoon ben die dit moet aanhoren. Dus stel de vraag: Ben ik de juiste persoon aan wie u dit verhaal moet vertellen? En als het verhaal al verteld is: Wat verwacht u van mij, nu u dit verteld hebt?

  2. Lees alle reacties
  3. Ik denk dat het per zorg-setting verschilt hoe er mee om te gaan: werkende in een verzorgingstehuis of verpleegtehuis lijkt me de behoefte heel anders dan in verhouding met een patiënt in het ziekenhuis.
    Ook hoe je er zelf tegenover staat wat de cliënt/patiënt allemaal met je wil delen en wanneer schakel je maatschappelijk werk in…
    Desalniettemin netjes dat je het hebt aangegeven, maar de desbetreffende cliënt ook gezegd bij wie ze/hij wél terecht kon met haar/zijn zorgen omtrent de dochter en de mogelijke scheiding?

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.