Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog Conny: ‘Mijn stagiaire keek geïnteresseerd mee met de wondzorg’

Er zijn weer nieuwe stagiaires gestart bij ons op de afdeling. Het is een steeds terugkerend gegeven dat de eerste dagen stagelopen veel indrukken geeft aan de nieuwelingen.
Blog Conny: 'Mijn stagiaire keek geïnteresseerd mee met de wondzorg'
Foto: Wim van Ophem

Er zijn weer nieuwe stagiaires gestart bij ons op de afdeling. Het is een steeds terugkerend gegeven dat de eerste dagen stagelopen veel indrukken geeft aan de nieuwelingen.

Eerstejaars verpleegkunde

Een van mijn stagiaires, een eerstejaars verpleegkunde, nam ik mee naar een wondverzorging. De cliënt met een diabetesvoet, is ter herstel op een TOPkamer, een kamer voor tijdelijke opvang. Vooraf had ik met de stagiaire doorgenomen wat de bedoeling was. Dit doe ik vooral om te voorkomen dat men soms schrikt van de toch wel indrukwekkende wonden.

Wondzorg

Toen ik het verband eraf haalde, zag je een grote teen met een behoorlijk diep wondbed net onder de nagelriem. Ik was druk doende om de teen te spoelen en intussen legde ik uit wat men in het ziekenhuis gedaan had. Ik wenkte dat zij dichterbij moest komen om een goed zicht te krijgen. Zeer geboeid keek ze wat ik allemaal deed, en ze vroeg van alles. Nadat alles weer netjes verbonden was verlieten wij de kamer.

Ontveld

Ik kreeg een oproep van een bewoner die niet lekker was en gebraakt had. Een uur later was er een cliënt gevallen. Ze had een aantal ontvelde wonden op haar armen en alles zat onder het bloed. Weer stond de stagiaire met grote interesse toe te kijken hoe de skin-tears wonden werden verbonden.  Na de lunchpauze nam ik even de tijd om de ochtend door te nemen. Ik vroeg haar hoe ze het had ervaren. Ze reageerde heel enthousiast en was stellig ervan overtuigd dat ze de juiste opleiding had gekozen. Dat is natuurlijk altijd mooi om te horen!

Lees ook:

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.