Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog Conny: ‘Onder mijn collega’s is verwarring over de vakantiedagen’

Het valt mij telkens weer op dat niet iedereen op de hoogte is van de regelingen over zijn vakantiedagen.
Blog Conny: 'Onder mijn collega's is verwarring over de vakantiedagen'

Onder mijn collega’s hoor ik vaak allerlei onduidelijkheden hierover. En omdat het niet voor een ieder het duidelijk is, kent men ook zijn rechten en plichten niet goed. En dat laatste is toch erg belangrijk, wil je volgens de wettelijke kaders weten wat er wel en niet kan gebeuren met je verlofuren.

Bovenwettelijke uren

De  rechtsgeldige regeling van verlofuren is in 2012 veranderd in wettelijke en bovenwettelijke uren. Wat heel belangrijk is om te weten, is dat je er voor zorgt dat op tijd de verlofuren zijn opgenomen. Doe je dat niet, dan ben je formeel gesproken deze uren kwijt. Dit betekent in de praktijk dat de wettelijke verlofuren na 1,5 jaar benut moeten zijn. Nu hoor ik vaak dat men geacht wordt om in het kalenderjaar de uren op te nemen. Dit is niet correct want na zes maanden na afloop van het kalenderjaar waarin de aanspraak is ontstaan vervallen ze pas.

Mantelzorger

De bovenwettelijke uren mogen 5 jaar meegenomen worden. Dus daar heb je de mogelijkheid om een soort buffer aan te leggen van uren om onvoorziene momenten te kunnen opvangen. Altijd handig als je kleine kinderen hebt. Of als mantelzorger om wat meer mogelijkheden te hebben om iemand op een bepaald moment bij te staan. Uiteraard is de bedoeling om vooral de uren te gebruiken voor afstand te nemen van het werk en voor je eigen ontspanning. Gelukkig hebben wij nog enig zeggenschap over de tijdstippen en de hoeveelheid van het opnemen ervan.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.