Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Blog Conny: ‘Onze kleding moet op 60°C gewassen’

Er zijn nieuwe inzichten op het gebied van hygiëne voorschriften.
Blog Conny: 'Onze kleding moet op 60°C gewassen'

Werkgoep Infectie Preventie (WIP) stelt landelijke richtlijnen op voor de preventie van infecties in Nederlandse zorginstellingen met als doel richting te geven aan het handelen in de praktijk.

Handhygiëne

Je kunt via de site kijken wat er op jezelf van toepassing is in je werkveld. Er staat twee downloads die allebei de moeite waard zijn om te lezen. Weet jij bijvoorbeeld wat een korte mouw is? Boven of onder de elleboog? Het blijkt dus alleen te gaan tot het vrijhouden van de onderarmen voor de uitvoer van handhygiëne. Dus de ellebogen mogen bedekt blijven.

Bereiden eten en drinken

Nu dacht ik al veel te weten maar kwam toch een aantal zaken tegen die ik nog niet wist. Eén ervan is het advies voor het bereiden van drinken en voedsel:

  • bij voorkeur niet in gezamenlijke ruimten waar ook cliëntgebonden werkzaamheden plaatsvinden.
  • nooit in een ruimte als er gelijktijdig cliëntgebonden werkzaamheden plaatsvinden.

Motivatie: er is risico dat er micro-organismen van cliënten op het eten en/of in het drinken terecht komen.

 

Bij ons zijn de keuken en huiskamer meestal in één ruimte. Dus het is oppassen geblazen bij de boven beschreven combinatie. Verder staat te lezen hoe werkkleding gewassen hoort te worden. ‘Het moet op 60 graden en als het niet kan, op een temperatuur van 40°C tot 60°C én worden gedroogd in de droogtrommel (minimale stand kastdroog) en/of gestreken (minimale stand 150°C (warm=wol/polyester/zijde).’ Wie gaat controleren dat het thuis zo behandeld wordt? Dat was toen wij nog uniformen hadden geen probleem, daar zorgde de wasserij voor.

 

Zou hiermee te verklaren zijn dat er bij ons onder de cliënten en het personeel zoveel uitbraken van griep, longontsteking en buikgriep zijn?

 

Wat denk jij? Laat je reactie hieronder achter!

 

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.