Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Blog Conny: ‘Blaasspoelen is zinloze zorghandeling’

Conny's collega's gebruiken vaseline om smetten te voorkomen. 'Vaak wordt het eerder erger dan beter.'
conny.jpg

Als ik iets overbodig vind is het wel het maandelijkse wegen van de cliënten. Vanuit de richtlijn is het verplicht. Ik vind dit bij tachtig procent van onze bewoners een overbodig handeling, en zou het kunnen volstaan met één keer per drie maanden of een half jaarlijkse weging. Uiteraard zijn er uitzonderingen op de regel. Bij hartfalen of verdenking van te weinig vochtintake is het een voorwaarde. Als er problemen op het gebied van het gewicht aanwezig zijn is het aan de diëtiste die zich bezighoudt met de cliënt.

Blaasspoelen verhoogt juist de kans op infecties, aldus experts.  Lees hier nog twee andere zinloze zorghandelingen door verzorgenden >>

Wat ik ook nutteloos vind, is het blaasspoelen. Jaren geleden is al aangetoond dat het niet helpt bij zowel het verstoppen van de blaaskatheter, als het tegengaan van urineweginfecties. En toch gebeurt deze handeling nog op grote schaal. Ik had een cliënt die elke dag een blaasspoeling kreeg. Ondanks dat zat de katheterslang met grote regelmaat verstopt. Bij het advies inwinnen bij de uroloog werd ons verteld om niet meer de blaas te spoelen. Alleen bij verstopping moesten we de katheterslang te spoelen met een kleine hoeveelheid spoelvloeistof. Samen met stimulering van meer drinken was het probleem opgelost.

V&VN maakte een top 5 van zinloze zorghandelingen door verzorgenden en verpleegkundigen. Bloeddruk meten staat op nummer 1. Naar top 5 >>

Bij het verzorgen van smetten zijn er verschillende opvattingen. Je hebt collega’s die zich steeds maar vasthouden om de sudocreme of zinkzalf in te zetten als preventie. Bij een rood plekje wordt er ijverig gesmeerd. Vaak met gevolg dat het alleen maar erger wordt dan beter. Ik merk dat het lastig is om sommigen te overtuigen dat goed schoonhouden en het drooghouden van de huidplooien het beste is. Wij hadden eens een cliënte die vreselijk gesmet was. Hele potten en tube’s werden gesmeerd. Na een aantal maanden zei de huisarts: ‘Alles weg, alleen maar schoon en droog houden.’ Iedereen was sceptisch, maar na drie weken was de bewoner geheel schoon. 

Verzorgenden kunnen wel een uur besparen als ze onnodige zorghandelingen schrappen, aldus Sabina Mak van Vilans. Lees meer >>

Heb jij een vraag over wondzorg geven, of te maken met dilemma’s? Stuur je vraag naar redactie.tvv@bsl.nl, en wij leggen hem (anoniem) voor aan een expert. 

Lees ook de vorige blog van Conny: ‘”Bed omhoog!” riep mijn stagiaire” >>

4 REACTIES

  1. Het is volgens mij ook niet de 'blaas spoelen' maar de katheter die je doorspoeld. Om de CAD doorgankelijk te houden of te onderzoeken / testen of CAD nog doorgankelijk is, is deze handeling volgens mij wel geïndiceerd, om UWI te voorkomen gaat hij niet op.
    Smet kan je beginnen met barrière crème, nattende smet zink en engelspluksel ( barrière hecht niet ) en aan behandelaar vragen of er een antischimmel crème geïndiceerd is.

  2. Lees alle reacties
  3. In 1987 is het routinematige blaasspoelen in mijn toenmalige opleidingsziekenhuis in de ban gedaan. We mochten het gewoon niet meer doen,klaar punt uit. Mij verbaasd het dan ook dat dat dertig jaar later men het nog doet. Ook dat men diverse manieren van smettenbehandeling (tip: scheurlinnen) hanteert. Dit wijst op een gebrek aan aansturing op de werkvloer, hier is gewoon een ouderwetse hoofdzuster nodig die orde op zaken stelt.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.