Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Blog Conny: ‘Soms spreek je een collega tig keer aan, maar doet ze er niks mee’

Feedback geven en nemen is een voorwaarde in je werk als zorgverlener. Het is één van de mogelijkheden om elkaar te kunnen aanspreken zonder dat er ruzie ontstaat.
Blog Conny: 'Soms spreek je een collega tig keer aan
Foto: Wim van Ophem

En het maakt dat je als collega’s onderling goed kunt samenwerken. Het elkaar aanspreken op gedrag is noodzakelijk als je samen goed werk wilt leveren. Dit is onontbeerlijk in het werken als team.

Regels van feedback geven

Iedereen krijgt vroeg of laat op- en aanmerkingen op zijn werk. Daar is niets mis mee, mits het wel op de juiste manier wordt gebracht. Het geven en nemen van feedback is gebonden aan regels. Ik denk dat iedereen deze regels wel kent. Er is in onze organisatie veel aandacht om het op een juiste manier te hanteren. Maar dit is geen garantie dat het dus altijd goed verloopt.

Geef jij regelmatig feedback aan collega’s? En hoe ervaar je dat? Reageer hier >>

Ik vind zelf het geven van feedback moeilijker dan het ontvangen. Dat komt omdat ik geneigd ben veel dingen met de mantel der liefde te bedekken. Dit is niet altijd even handig natuurlijk. Maar ook vaak omdat ik bijvoorbeeld iemand al tig keren aangesproken heb maar deze het gewoon niet oppakt. En dat is erg lastig omdat er dan geen verbetering komt. Je wordt dan ontmoedigd om het nog een keer te proberen.

Een collega van Conny durft geen nachtdienst te draaien, maar het is niet meteen duidelijk waarom niet. Lees hier haar weblog >>

Het geven van complimenten is ook een vorm van feedback. Het is zeer prettig om je gewaardeerd te voelen. Dat geef energie en plezier in je werk. Volgens mij doen wij dit veel te weinig naar elkaar. Laten we afspreken dat wij elke dag minstens één collega laten weten dat deze zijn werk geweldig doet!

Bij het project ‘Beschermengelen’ letten verzorgenden meer op elkaar en steunen ze elkaar waar nodig. Het is bedacht en ontwikkeld door twee verzorgenden. Lees hier meer over dit inspirerende project >>

3 REACTIES

  1. Persoonlijk vind ik het ontvangen van feedback moeilijker dan het geven. Bij het geven weet ik namelijk wat ik kwijt wil en heb ik er bewust over nagedacht, terwijl bij het ontvangen je overgeleverd wordt ‘aan de grillen’ van een collega. Ik had laatst een stagiaire meelopen en die vond mijn wijze van feedback geven enorm prettig. Houd zelf altijd de TOP-TIP-TOP-methode aan. Iets positiefs teruggeven, vervolgens een leerpunt/aandachtspunt aanhalen en afsluiten met iets positiefs. Werkt altijd vrij goed! Nu nog iets vinden om zelf om te gaan met het ontvangen van feedback, voel mezelf altijd snel aangevallen door mijn drang naar perfectie 🙁

  2. Lees alle reacties
  3. Ja, ik geef feedback wanneer dat nodig is maar ik merk dat collega’s daar moeite mee hebben.
    Tenminste wanneer het om eenvorm van feedback gaat waar lering uit te trekken valt.
    Jammer is dat!
    Feedback in de vorm van een compliment valt uiteraard beter…

  4. Ja, ik geef regelmatig feedback. Maar momenteel heb ik met een collega te maken die het niet begrijpt. Hij heeft een slechte basishouding bij de psychiatrische en verslaafden doelgroep waarmee wij werken en doordat ze ruimte krijgen van hem richten de clienten hun agressie vaak op mij. 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.