Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Blog Conny: ‘Ik was mijn eerste nachtdienst doodsbang’

Toen ik als leerling mijn eerste zelfstandige nachtdienst moest draaien op een PG-afdeling, voelde ik enigszins wat plankenkoorts.
Blog Conny: 'Ik was mijn eerste nachtdienst doodsbang'

Uiteraard was ik ingewerkt, maar het feit dat ik het nu alleen moest doen, gaf een dosis extra spanning en stelde mij scherp. Ik had totaal geen last van slaap, daar zorgde de adrenaline wel voor. Ik ging mijn werklijstje af, en na twee en half uur begon mijn zelfvertrouwen te groeien. Alles verliep volgens het boekje. Net op het moment dat ik mijzelf op een kopje koffie wilde trakteren, zag ik vanuit de zusterpost, helemaal aan het einde van de lange gang een figuur lopen.

Mijn aandacht werd vooral getrokken omdat het een voorovergebogen persoon leek, die zich sloffend achter de rollator in mijn richting begaf. Dat moest een cliënt zijn, dat was duidelijk. Omdat ik mijn eigen cliënten goed kende van de dag- en avonddiensten, kwam deze mij niet bekend voor. Er was geen recente opname, dat wist ik zeker.

Bij ons zijn twee PG-afdelingen onderling verbonden, daardoor kunnen de cliënten rondjes lopen. Dat is erg fijn voor cliënten die bewegingsdrang hebben. Ik nam mij voor om de cliënt te onderscheppen en naar de andere PG-afdeling terug te brengen. Dichterbij gekomen zag ik in de schemerdonkere gang een vrouw met een lange bloemetjes jurk. Over haar hoofd zat een hoofddoek geknoopt. ze liep letterlijk met haar neus op de handvatten van de rollator. Ik vond het best een beetje eng want je weet maar nooit hoe een dement persoon kan reageren. Met kloppend hart zei ik haar dat ik de zuster was en haar weer naar bed zou brengen. Ik legde mijn arm op de schouder en ineens vloog de cliënt recht omhoog; ik keek in een brede grijns van mijn collega van de andere afdeling… Poe, wat een schrik en daarna ontzettend gelachen met zijn tweeën!

Heb jij wel eens een collega/stagiaire in de maling genomen? Laat je reactie hieronder achter!

3 REACTIES

  1. Tijdens de opleiding moesten we stage lopen in psychiatrie in Delft. Ik zat op een gesloten mannen afdeling en had alleen nachtdienst op zaal met 40 patiënten (1973). Liep door de gang en werd besprongen door iemand. Dat bleek een B verpleegkundige te zijn als een grap. Hij zei dat als ik een patiënt miste hem moest zoeken en als die niet in het gebouw aanwezig was, moest ik in de tuin gaan zoeken (paviljoen inrichting) Ze konden zich zelf ophangen aan een boom. Ik heb gezegd dat ik die wel s'morgens zal vinden. Ik heb pas jaren later naar de film "One Flew over the Cuccu nest" gezien. Dit was een middeleeuwse instelling en nachtdienst was een nachtmerrie.

  2. Lees alle reacties
  3. haha… zo heb ik samen met andere studenten collega’s van de nacht laten schrikken. Als studenten woonden wij in porto cabines naast de zorginstelling. Midden in de nacht hebben we in een badkamer (daar hadden ze nog op 1 gang, 1 badkamer) een douchegordijn waar een schim op afgeprint stond opgehangen en 2 benen van een ‘ oefen pop ‘ onder de gordijn gelegd. En dan op het alarmknopje drukken van de badkamer. Wij ons natuurlijk gniffelend verstopt.
    En wat een schrik, komisch! Gelukkig konden ze het wel waarderen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.