Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties6

Blog Conny: ‘Tot je pensioen doorwerken houdt je lijf amper vol’

Binnenkort zwaaien wij een collega uit die met pre-pensioen gaat. Ze heeft er 45 jaar op zitten en gaat nu genieten van een welverdiende rust.
003_rb-image-1788193.jpeg

Vroeger was het voor haar heel normaal om cliënten handmatig te tillen. Daardoor heeft haar lichaam heel wat te verstouwen gehad. Niet alleen lichamelijk maar ook geestelijk vergt het veel van je.Nu er verwacht wordt dat je tot je 67e doorwerkt, vraag ik mij af of het mogelijk is om het zo lang vol te houden in de ouderenzorg. Zeker als je een groot contract hebt, is het onder de huidige omstandigheden een slijtageslag. Wij als team hebben het er heel vaak over en maken daar grapjes om. Ik zeg altijd dat ik mijn eigen opname ga doen, als ik met pensioen ga. En dat wij straks achter de rollator de ADL gaan doen. Wij lachen erom, maar eigenlijk is het raar dat er niets is geregeld om verzorgenden op een bepaalde leeftijd ander werk te laten doen. Zodat je niet helemaal opgebrand bent na een lange staat van dienst.

Pijnlijke polsen

Ikzelf merk regelmatig dat mijn polsen behoorlijk te verduren hebben. Door veelvuldig belasting van alle handelingen tijdens de ADL, zoals het wassen en tanden poetsen. Zeker als je veel uren draait zoals ik. Het neigt naar overbelasting. En ik ben niet de enige, er zijn best veel collega’s met rug of gewrichtsklachten. Ondanks alle voorzorgsmaatregelen en preventieadviezen op het gebied van ergonomisch werken.

Tijdschrift voor Verzorgenden is voor een artikel op zoek naar een verzorgende ig die een gratis privéles tillen en verplaatsen wil doen. Klik hier voor meer info >>

De werkgever schiet er niets mee op als het oudere personeel langdurig thuis komt te zitten. Dus zou het mooi zijn als er personeelsbeleid wordt ingesteld waarbij je samen met je werkgever kunt bekijken wat de mogelijkheden zijn. Zodat een reële kans is om tot je 67e vol te houden!  

Van welke lichaamsdelen heb jij last door je werk? En door welke zorghandelingen komt dat? Laat je reactie hieronder achter!

6 REACTIES

 1. @mieke Bij tilliften is rustig met wel bewuste bewegingen belangrijk, maar het probleem is de tijddruk die er vaak is.
  Tilliften zouden juist een hulp moeten zijn.
  Niet 40 jaar hetzelfde doen is waarschijnlijk de enige oplossing. Op tijd beginnen met omscholing en een andere richting opkijken. Topsporters blijven ook niet 40 jaar topsporten.

 2. Lees alle reacties
 3. Nou ja, je kan eerder je pensioen of een gedeelte ervan opnemen maar dan schrik je je rot hoeveel je uiteindelijk overhoudt. Nu is het pensioen navenant het salaris wat we mogen ontvangen, dus riant is het sowieso niet. Dus dan weet je al wat er gaat gebeuren. Je kan nog niet met pensioen maar je kunt het ook niet volhouden en de arbeidsomstandigheden worden steeds leuker. Nu gebroken diensten erbij, wat is de volgende stap?
  Aan de vakbonden hebben we niets, gaat er 1 akkoord, dan
  gaat die kermis door. Dus je kan net zo goed geen lid zijn van een vakbond.

 4. Brandweer en ambulance hebben functioneel leeftijdsontslag,de verpleging vroeger aanvankelijk ook,maar die lieten zich niet horen toen dat afgeschaft werd. Dus sluit je aan bij een bond en laat je stem horen. Overigens staat in de CAO dat er leeftijdsgericht personeelsbeleid moet zijn,maar ook daar komt meestal niets van terecht.

 5. de zwaarste clienten zijn ongemerkt voor jou als 60 plusser, en vervolgens krijg je te horen dat het nu eenmaal steeds zwaarder wordt en dat je dan maar wat minder moet gaan werken……..persoonlijk vind ik dat pijnlijker dan mijn gewrichten. vooral de complimenten die mijn teamleider scoort bij de baas omdat hij zo goed anticipeert op de toekomst, dragen niet bij aan werkplezier en het gevoel gewaardeerd te worden.

 6. goede blog
  het is inderdaad de vraag of verzorgenden zeker met een lang contract het volhouden tot hun pensioen op 67 jarige leeftijd. de meesten zijn begonnen toen ze 18 jaar waren. dus 49 jaar hebben ze gezorgd voor bewoners van tussen de 50 en 100 kilo.
  hoeveel langer kan je het lichaam van de verzorgenden belasten?

 7. Ik ervaar meer pijnklachten van schouders, polsen doordat we steeds meer transfers moeten maken met til liften. Ben nu 55jaar en kan me niet voorstellen dat ik dit vol kan houden tot mojn 67e. Ook kan ik het me niet voorstellen dat mijn baad het goed vindt dat ik vanaf mijn 60e mijn contract uren vol maakt met het gezelschap houden van cliënten.
  Groet Miek

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.