Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog Conny: ‘Uitval door ziekte voert de werkdruk op’

De werkdruk en zorgzwaarte nemen in een rap tempo toe bij ons.
Blog Conny: 'Uitval door ziekte voert de werkdruk op'
Foto: Wim van Ophem

De werkdruk en zorgzwaarte nemen in een rap tempo toe bij ons. Het is niet alleen gevoelsmatig, ook de feiten laten dit zien. Er worden bij ons minder poolkrachten ingezet, en bij uitval van ziektes moet het door de bezetting van die dag opgelost worden.

Wat dat betekent weten wij allemaal. Nog niet zo heel lang geleden was Nederland het erover eens dat de werkdruk en de zorgzwaarte verlaagd moest worden in de ouderenzorg. Want het ziekteverzuim nam toe, de kwaliteit kwam onder druk te staan en vaak onder de maat. De zorgvragers en zorgverleners konden boeken vullen met schrijnende voorvallen. Iedereen was het erover eens dat er op korte termijn het roer om moest. Heel even leek het erop dat er eindelijk serieus geluisterd werd naar de mensen om wie het allemaal gaat.

Ik merk de laatste maanden bij mijn cliënten veel onrust. Ook zij weten niet wat het volgend jaar gaat brengen. Ze hoeven niet bang te zijn dat ze op straat komen te staan wordt er gezegd. Toch merk ik dat ze er niet gerust op zijn. Ze zien op de tv programma’s dat er in sommige instellingen de cliënten noodgedwongen moeten verhuizen naar een andere instelling vanwege leegstand. Ik vind het vreselijk dat onze ouderen zich zorgen maken en angstig worden over hun fragiele toekomst. Ik baal er ontzettend van dat juist deze mensen hiermee worden geconfronteerd.

Pittig

Ook voor ons, collega’s, zijn het onzekere tijden. Het werken in de ouderenzorg is pittig. Door alle voorgenomen plannen voor de komende jaren, zal het geheel beslist niet bijdragen aan vermindering van zorgzwaarte en de werkdruk!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.