Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog Conny: ‘Vuurwerkverbod? Mijn cliënten genieten er juist van!’

Dat er op sommige plaatsen in ons land een vuurwerkvrije zone wordt ingesteld rondom verzorgingshuizen, is typisch iets voor ons land.
Blog Conny: 'Vuurwerkverbod? Mijn cliënten genieten er juist van!'

Vooral het idee dat als je een bepaalde leeftijd bereikt, je kennelijk een etiket opgeplakt krijgt met de titel: kwetsbaar. Natuurlijk ben je als oudere kwetsbaar. Maar dat betekent niet dat je daarmee niet meer in staat bent om deel te nemen in een samenleving waar vuurwerk een onderdeel van is. En alsof alleen maar de bewoners van instellingen beschermd moeten worden. Wordt het verbod voor de vele buurten met seniorenwoningen dan ook ingesteld? Waar blijft hier de mooi bedachte slogan van Den Haag: participatie? Daar heeft de regering toch zo op ingezet?

Mijn ervaring is dat de meesten ouderen het juist mooi vinden. Heel hun leven zijn zij deelgenoot geweest van de traditie. Meestal kijken zij van achter de ramen naar buiten en genieten van het jaarlijkse vuurwerk spektakel. In onze instelling zijn er maar weinig wakker rondom de jaarwisseling. De meesten slapen er gewoon doorheen en merken er helemaal niets van.

Ik heb met een aantal cliënten hierover gesproken en de meesten vinden het niet nodig om een verbod in te stellen. Wat ik vooral steeds te horen kreeg was dat de gemeentes zich moesten druk  maken over de dingen welke de ouderen echt raken. Wat voor dingen dat zijn, weten we allemaal. ‘Maar ja’, zei een nog politiek volgend cliënt van mij, ‘er worden nu eenmaal besluiten óver ons genomen en helaas niet mét ons…’.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.