Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog Conny: ‘Weerstand bij familie om isolatiemaatregelen’

Zo nu en dan krijgen wij te maken met een cliënt welke in isolatieverpleging zit. De meest voorkomende is het norovirus en soms iemand met MRSA.
Fotolia_78464395_Subscription_Yearly_XXL.jpg
'Jezelf in een isolatiejas en met mondkapje voor is gelukkig niet alledaags.' - Foto: Fotolia

Het is vooral voor de cliënt zelf een vervelende situatie, want deze voelt zich vaak opgelaten. Tijdens het verzorgen biedt de cliënt steeds zijn verontschuldigingen aan, al zeg ik duizend keer dat dit niet nodig is. Ik vind het erg sneu als een cliënt gestigmatiseerd wordt door zijn aandoening. Vooral bezoek vraagt vaak wat ze wel en niet mogen. Ik merk soms ook weerstand, omdat men bang is om zelf besmet te raken. Ik probeer hen duidelijk te maken dat er weinig aan de hand is mits men maar aan de voorschriften houdt. Deze uitleg is belangrijk om te voorkomen dat de cliënt geen bezoek meer krijgt van familie en kennissen.

Besmet raken
Het werken volgens het protocol isolatieverpleging is uiteraard zeer belangrijk. Voor ons verzorgenden betekent het extra oplettendheid en de zorg rondom de cliënt kost meer tijd. Het is vaak in het begin ook wat onwennig. Jezelf in een isolatiejas en met mondkapje voor is gelukkig niet alledaags. Ondanks alle maatregelen kan het gebeuren dat een verzorgende toch besmet raakt. Vervelend, want pas als de besmetting onder controle is, kan je als verzorgende weer actief de zorg in.

Weerstand bij bezoek
Het is meestal voor buitenstaanders niet duidelijk wat MRSA nu precies inhoudt. Vooral bezoek vraagt vaak wat ze wel en niet mogen doen. Ik merk soms ook weerstand. Ik probeer zo goed mogelijk informatie te geven ook om onrust weg te nemen. Juist om te voorkomen dat de cliënt verstoken raakt van zijn familie en kennissen. Met het opvolgen van de richtlijnen kan er weinig gebeuren.

Antibioticakuur 
Door het kweken en dus erachter komen waar het venijn zit, zal de MRSA-besmetting worden aangepakt. Met een beetje geluk kan een antibioticakuur en verdere maatregelen het probleem opgelost worden. Het vergt inzet en zorgvuldigheid, maar dan is hopelijk de isolatie weer voorbij. Scheelt een hoop extra werk voor de zorgverleners. Maar is het vooral fijn voor de cliënt want deze hoeft zich niet meer bezwaard te voelen!

Lees ook de vorige weblog van Conny, waarin ze reageert op de rechtszaak waarin een verzorgende ig haar medische fout wijt aan de hoge werkdruk: ‘Het geven van overdosis is menselijke fout.’ Naar weblog>>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.