Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Blog Conny: ‘Mijn mannelijke collega loste de ruzie meteen op’

Verzorgende Conny merkt dat er steeds meer mannelijke collega's komen. En dat verandert de sfeer onder collega's én bewoners.
mannen.jpg

Er is duidelijk een toename van het aantal mannelijke collega’s in onze organisatie. Ik denk dat dit komt doordat er nu veel gewerkt wordt met uitzendkrachten. Maar ook bij de vaste krachten is er een stijging te zien. Het werken met alleen een vrouwelijk team is vaak anders dan wanneer mannelijke collega’s erbij zijn. Het is zeer zeker een meerwaarde om een gemixt team te hebben. Ik vind het soms een verademing, omdat mannen vaak een heel andere zienswijze hebben op allerlei zaken. Meestal gaan zij wat luchtiger om met werkdruk en emoties. Daarmee krijg je een bredere kijk op dingen waar je je voordeel mee kunt doen. Ik merk ook dat de cliënten het meestal erg leuk vinden dat er een broeder rondloopt die hen komt helpen. Uiteraard is er ook soms wat weerstand, maar vaak is dat maar even in het allereerste begin. Het is even wennen als je al jaren alleen een zuster gewend bent.

Ook de gesprekken tijdens de pauzes zijn anders, want er worden niet alleen vrouwenzaken besproken. Vaak komt er meer humor op tafel. Er zijn veel clichés over mannen in de zorg, maar veel ervan kloppen gewoon niet. Niet alle mannen zijn homo’s, of onhandig in wassen. Ook dat zij zich niet goed kunnen inleven klopt niet. Mijn ervaring is dat het vaak gemotiveerde mensen zijn die hun vak verstaan.

Zo heb ik bijvoorbeeld meegemaakt dat een mannelijke collega velen malen handiger was met haren opsteken. Hij deed dit ook altijd bij zijn dochters, en had dus veel ervaring. Of een keer dat er ruzie was tussen vrouwelijke collega’s, deze werd door zijn nuchtere kijk meteen opgelost. Een mannelijke collega brengt een andere sfeer voor zowel de cliënt als het team.

Wat zijn jouw ervaringen met mannelijke collega’s? Reageer hieronder!

Lees ook Conny’s vorige blog: ‘Ik was mijn belofte aan de cliënt vergeten’

4 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Mannen benaderen anders, zijn voor een hoop mensen meer toegankelijk. Andere denkwijze. Misschien soms wat rechter Door zee. Er is geen eenduidige reden of oorzaak waar ze vandaan komen. Er zijn tegenwoordig ook veel vrouwelijke directeuren…
    Of vrouwelijke chefkoks.
    Ik merk in mijn werk dat de benadering en toegankelijkheid de grootste raakvlakken zijn. En dames inderdaad… ik heb 7 teams gezien…. overal was wel wat. Vooral geroddel en gezeur. Met mannen nooit problemen gehad. Maar niet elke vrouw is een roddeltante of zeur. Maar het is wel bijzonder opvallend. ^_^

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.