Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Blog Henk en Jose: ‘Onderbouwd kiezen’

Indiceren kan alleen op basis van een geobjectiveerde, onderbouwde verpleegkundige diagnose. Er op vertrouwen dat we het juiste doen is niet voldoende. Henk Rosendal en José van Dorst van de Stichting Bevordering Wijkverpleegkundige pleiten voor classificatie Nanda.
Blog Henk en Jose: 'Onderbouwd kiezen'
Foto: ANP

De aanspraak Wijkverpleging in de Zorgverzekeringswet brengt met zich mee dat wijkverpleegkundigen zelfstandig indiceren en verantwoordelijkheid nemen voor de te behalen resultaten. Indiceren is bepalen wat gegeven de situatie van de cliënt nodig is. En dat kan alleen op basis van een geobjectiveerde, onderbouwde verpleegkundige diagnose. Dan is voor iedereen duidelijk waarom we wat doen, of dat terecht is, en wat de te behalen resultaten zijn.

Argumenten als ‘vertrouw er nu maar op dat we het juiste doen’ zijn volstrekt onvoldoende. Zeker omdat aangetoond is dat:
1) het gebruik van een PES-structuur bij diagnosticeren bijdraagt aan meer accurate verpleegkundige documentatie, en;
2) accurate verpleegkundige documentatie tot minder fouten in de zorg leidt (Paans, 2011).

Meer lezen van Henk en José?
Waarom is het vak van de wijkverpleegkundige verandert en hoe vergaat het de wijkverpleegkundigen na 1 januari 2015? Lees de blogs >>>

Van groot belang is dat dit gehele verpleegproces goed wordt ondersteund met een robuust classificatiesysteem en ICT-infrastructuur. Naast de noodzakelijke PES-structuur moet een dergelijk systeem intra- en extramurale zorg kunnen verbinden, dat wil zeggen dezelfde taal spreken. Dit vanwege het belang van ketenzorg, en het gegeven dat de intramurale verblijfsduur nog steeds afneemt. Ook moet het wetenschappelijk goed zijn onderbouwd, en doorlopend worden aangepast aan de laatste stand van wetenschap.

Op basis van een dergelijk programma van eisen, is er volgens ons één verpleegkundig classificatiesysteem dat aan al deze eisen voldoet: Nanda-International. Al dan niet gekoppeld aan verpleegkundige zorgresultaten (NOC) en verpleegkundige interventies (NIC). Het geheel is wetenschappelijk onderbouwd met meer dan 1.000 peer-reviewde  publicaties en wordt iedere paar jaar verder aangepast en onderbouwd. Het verbindt intra- en extramurale zorg met elkaar en bovendien hoeft de benodigde database niet meer te worden gebouwd of ontwikkeld. Tenslotte maakt het leren werken met Nanda steeds meer onderdeel uit van de hbo-v curricula in Nederland.

Poll: welke verpleegkundige classificatie gebruik jij?

NANDA, NIC, NOC, Omaha System, ICF en RAI, termen die je de laatste tijd veel tegenkomt. Gebruik jij een verpleegkundige classificatie? Stem op de poll >>>

De vraag is nu waarom dan niet alle thuiszorgaanbieders ervoor kiezen om op deze manier hun wijkverpleegkundige zorg te ondersteunen. Het argument dat indiceren met Nanda niet de voorkeur verdient omdat het zeer tijdrovend is, is niet terecht. Natuurlijk kost diagnosticeren in complexe situaties tijd. Maar dan weet je ook zeker dat je de juiste dingen oppakt. Bovendien verdient deze tijd zich ogenblikkelijk terug: er wordt immers alleen nog maar terechte zorg ingezet.

Henk Rosendal en José van Dorst zijn respectievelijk lector Wijkzorg aan de Hogeschool in Rotterdam en adviseur en vice-voorzitter van de fractie Wijkverpleegkundigen van V&VN. Samen startten zij de Stichting Bevordering Wijkverpleegkunde (SBW). Zij bloggen over de hervorming in de langdurige zorg en de nieuwe rol van de wijkverpleging.
José van Dorst

4 REACTIES

  1. Maar ik heb al toen ik aan mijn hbo-v begon in 2005 (!!!!) Nic noc nanda geleerd!!!! Mijn hogeschool deed dat dus 10 jaar geleden al. Ik kan dat hele indiceren dan ook dromen. PES’sen geen probleem… wat het wel brengt is onmin tussen wvpk omdat niet iedereen het in hun opleiding heeft gehad. Waarom is er geen duidelijk curriculum die voor alle hbo-v hetzelfde zijn? Want ik word nu vergeleken over dezelfde kam geschoren als alle hbo vpk die het niet gehad hebben. Beetje jammer en vooral heek frustrerend voor mij.

  2. Lees alle reacties
  3. Onderbouwd indiceren komt niet door een systeem / klassificatie, maar door een goede opleiding, intervisie, supervisie en het bijhouden van vakbladen zodat je op de hoogte blijft van de nieuwe ontwikkelingen.
    En zoals hpj van hout al schreef: er zijn meerdere systemen. Vroeger zeiden ze al: er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden.

  4. Een classificatiesysteem leidt niet zomaar tot passender of betrouwbaarder indicatiestelling. Dat kan wel met hulp van het interRAI intrument. Deze bevat internationaal gevalideerde beslisondersteuning waarmee op basis van het functioneren van een patient een tijdindicatie volgt voor zowel verpleegkundige, persoonlijke als huishoudelijke hulp. Geheel vernieuwde software ondersteund dit proces. Meerdere landen gingen ons voor. Kijk eens op http://www.nedrai.org

  5. Ik ondersteun dit pleidooi voor onderbouwd indiceren van harte. Elk classificatiesysteem ten behoeve van indiceren zal leiden tot een zorgvuldiger zorgaanbod dat voldoet aan de zorgvragen van mensen die verpleegkundige zorg behoeven. In de maatschappij klinkt een roep om passende zorg, afgestemd op de patiënt en diens naasten. Schaarse (financiële) ruimte vraagt om onderbouwde en transparante indicatiestelling. Nu maar hopen dat de implementatie van een dergelijk systeem niet tot eindeloze en oeverloze discussie leidt tussen de beroepsgroep (V&VN), patiëntenorganisaties, onderwijsinstellingen, zorgverzekeraars en politiek.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.