Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog Henk & José: ‘Verward in de wijk’

Verpleegkundigen in de thuiszorg hebben steeds vaker te maken met verwarde mensen. Zijn ze voldoende toegerust om hiermee om te gaan? Henk en José denken van niet.
1.jpg
Foto: ANP

In het laatste nummer van Nursing werd aandacht besteed aan het toenemend aantal verwarde mensen in de praktijk. Een ontwikkeling die ook wij steeds vaker zien. Het gaat daarbij om een breed scala aan ziektebeelden: psychose, depressie, borderline, verslavingsproblematiek, et cetera. Dat we dit vaker zien is een direct gevolg van de hervormingen in de geestelijke gezondheidszorg: cliënten uit instellingen moeten sneller terug naar huis, of worden minder snel opgenomen.

Ook geldt voor alle cliënten, dus ook dementerenden, dat ze steeds langer thuis blijven wonen. De intramurale capaciteit neemt jaarlijks fors af, terwijl het aantal mensen met deze problematiek groeit. En dus komt de wijkverpleging steeds vaker in aanraking met verwarde mensen.

Steeds meer psychiatrie en verwardheid
Uit een poll op Nursing.nl bleek dat bijna tachtig procent van de verpleegkundigen in de thuiszorg sinds de bezuinigingen te maken heeft met cliënten die psychiatrische problemen hebben en/of verward zijn.
Lees meer>>>

De vraag is nu of de wijkverpleegkundige voldoende is toegerust om hier adequaat mee om te gaan. Onze mening is van niet. Dit komt voor een belangrijk deel door de somatische opvoeding en gerichtheid van veel verpleegkundigen en verzorgenden. Zo zijn er verpleegkundigen die menen dat er alleen mag worden geïndiceerd als er een somatische grondslag bestaat. Hiermee doen we veel mensen ernstig tekort.

Dit gebrek wordt voor een belangrijk deel veroorzaakt door onvoldoende opleiding, training en ervaring. Verpleegkundigen geven aan dat het onderdeel geestelijke gezondheid(szorg) onderbelicht is in de opleiding. Dat is jammer, want zij hebben een belangrijke rol bij preventie, signalering en behandeling van deze problematiek. Want het is de wijkverpleging die zowel bij mensen achter de voordeur komt, als verwarde mensen op straat tegenkomt. Omdat mensen met deze problematiek ook langer thuis blijven wonen, moeten we die rol dan ook beter en breder oppakken.

Wat is daar voor nodig? Ten eerste een verdieping van kennis over psychiatrische ziektebeelden: hoe herken je deze, en wat kan je doen? Ten tweede zorgen voor een gedegen kennis van de wijk: wie kan jou hierin bijstaan? Denk bijvoorbeeld aan ggz-aanbieders, en de poh-ggz. Ga kennismaken, en maak afspraken hoe je op dit gebied kan samenwerken. En, als derde, bespreek deze casuïstiek in je eigen team zodat je van elkaar kunt leren, en afspraken kunt maken over omgaan met onbegrepen, verward, of grensoverschrijdend gedrag. De cliënt kun je niet altijd veranderen, maar de wijze waarop jij ermee om gaat wel!

‘Bied psychiatrische patiënt rust en duidelijkheid’
Een rustige basishouding en het bieden van structuur zijn algemene interventies voor het omgaan bij een patiënt met psychische problemen. Lees meer>>>

Henk Rosendal en José van Dorst zijn respectievelijk lector Wijkzorg aan de Hogeschool in Rotterdam en adviseur en vice-voorzitter van de fractie Wijkverpleegkundigen van V&VN. Samen startten zij de Stichting Bevordering Wijkverpleegkunde (SBW). Zij bloggen over de hervorming in de langdurige zorg en de nieuwe rol van de wijkverpleging.
José van Dorst

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.