Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog Henk & José: ‘Zorgverzekeraar passeert wijkverpleegkundige’

Zoals bekend wordt verpleging en verzorging thuis sinds 2015 vastgesteld door de wijkverpleegkundige. Jammer genoeg wordt zij door zorgverzekeraars nog niet voldoende serieus genomen als cruciale partij, schrijven Henk Rosendal en José van Dorst.
001_8_rb-image-2732646.jpeg

Alle professionals in de Zorgverzekeringswet indiceren. Artikel 2.1 lid 3 in die wet zegt dat verpleging zorg is zoals verpleegkundigen die plegen te bieden, zonder dat die gepaard gaat met verblijf, die noodzakelijk is in verband met geneeskundige zorg of het risico daarop. Indicatiestelling is daarmee onlosmakelijk onderdeel van het verpleegkundig handelen en onderdeel van verpleging. Duidelijk.

Indicatie stellen
Noodzakelijke verpleging en verzorging in de eigen omgeving wordt vanaf 2015 vastgesteld door wijkverpleegkundigen voor de aanspraak Wijkverpleging. Om dat onderbouwd te kunnen doen zijn velen bijgeschoold op het stellen van indicaties. SBW heeft meer dan 2000 wijkverpleegkundigen geschoold in onderbouwd indiceren op basis van evidence based diagnostiek. In die scholingen bleek al dat je na 20 jaar productiewerkzaamheden niet zomaar tot een goed onderbouwd professioneel besluit komt. Daar is veel meer voor nodig, dat is bekend. Huisartsen hebben er ook decennia over gedaan om tot autonomie te ontwikkelen. De wijkverpleegkundigen moeten die ruimte ook claimen en zorgverzekeraars moeten inkopen op basis van kwaliteit die in deze bepaald wordt door bevoegd en bekwaam handelen. De enige die bepaalt wat nodig is, is de wijkverpleegkundige.

Onlangs heeft onderzoeksbureau Gupta Strategists haar advies over de bekostiging van wijkverpleging aan staatssecretaris Van Rijn aangeboden. Wat Henk en José betreft vliegt het onderzoeksbureau met haar conclusies flink uit de bocht. Lees de vorige blog van Henk en José

Wijkverpleegkundige wordt overruled door zorgverzekeraar
De beroepsgroep wordt echter nog onvoldoende serieus genomen als cruciale partij. Dat blijkt nu SBW op twee weken tijd drie meldingen kreeg over zorgverzekeraars die indicatiestelling door de wijkverpleegkundigen niet serieus nemen. Sterker nog: ze worden gewoon overruled. Verzekeraars  begeven zich daarmee op een terrein wat niet van hen is. Wij snappen dat er bezorgdheid is over de kwaliteit van de indicaties. Wij vinden ook dat het nog vele malen beter kan, maar wij vinden ook dat de beroepsgroep zélf – en niemand anders – de toetsing moet doen op die indicaties. Ook moet er dit jaar nog een richtlijn komen omdat het Normenkader hiervoor tekort schiet. De wijkverpleegkundigen vragen hier letterlijk om binnen V&VN. Het Normenkader was een eerste stap en dient verder uitgewerkt te worden tot een richtlijn Indicatiestelling Wijkverpleging.

Voor nu is het vooral van belang om een duidelijk signaal af te geven aan die verzekeraars die menen indicaties van tafel te kunnen vegen. Er is maar één partij die daarover gaat: de beroepsgroep zelf.

Eén op de tien verpleegkundigen heeft belangstelling voor een overstap naar de wijkverpleging. Lees meer>>

Henk Rosendal en José van Dorst zijn respectievelijk lector Wijkzorg aan de Hogeschool in Rotterdam en adviseur en vice-voorzitter van de fractie Wijkverpleegkundigen van V&VN. Samen startten zij de Stichting Bevordering Wijkverpleegkunde (SBW). Zij bloggen over de hervorming in de langdurige zorg en de nieuwe rol van de wijkverpleging.
José van Dorst

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.