Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog Henk en José: ‘What’s next in 2018?’

Terugkijkend op 2017 stellen Henk en José dat het wijkverpleegkundig gesproken een prima jaar is geweest. 'Niet dat alles fantastisch was, maar de balans slaat wat ons betreft wel de goede kant uit: de positie van de wijkverpleegkundige is verder verstevigd.'
2018

In 2017 waren er veel geluiden over de hoge werkdruk en het feit dat het sommigen bijna onmogelijk werd gemaakt om de zorg te verlenen die in hun ogen noodzakelijk was. Opvallend daarbij is dat dit verhaal lang niet voor alle wijkverpleegkundigen opging. Hoe kan dat toch? Waarom heeft de ene organisatie hier meer last van dan de andere?

Zo waren er wel meer opvallende verschillen tussen thuiszorgaanbieders, zoals het gemiddeld aantal uren zorg per cliënt per week. Bij de ene (grote en zeer bekende) aanbieder is dat bijna 9 uur, terwijl dat bij een andere (iets minder groot en bekend) nog geen 3 uur per week is. Verschillen die niet zijn te verklaren door de complexiteit van zorg. Maar in onze ogen wel door de mate waarin wijkverpleegkundigen op zoek gaan naar de oorzaak van het probleem. En op basis daarvan de benodigde zorg indiceren. Het mag duidelijk zijn: daar waar wijkverpleegkundigen serieus werk maken van E in de PES, worden zorgresultaten beter bereikt, en kan sneller worden ontzorgd. Bijzonder is dan wel om te zien dat zorgverzekeraars dit gegeven nog steeds niet hebben aangegrepen om te sturen, terwijl daar een knop ligt om zowel de kwaliteit van zorg als de doelmatigheid ervan te beïnvloeden. Het lijkt wel alsof ze massaal zitten te slapen. Of weten ze dit wel, maar durven ze gewoon niet? We nodigen hen hierbij uit om over dit onderwerp een gastcolumn te schrijven.

Wat nog veel belangrijker is, is dat wijkverpleegkundigen hier zelf mee aan de slag gaan. Immers, het gaat om óns beroep en de huidige variatie in indicaties komt de kwaliteit van zorg én het beeld dat anderen van ons mooie vak hebben niet ten goede. Het goede nieuws is dan ook dat juist dit onderwerp bij het opstellen van de agenda, tijdens de afsluitende Zichtbare Schakelbijeenkomst van ZonMW in Amersfoort voor de wijkverpleging nadrukkelijk als thema naar voren werd gebracht door de aanwezigen. Onze oproep aan wijkverpleegkundigen is dan ook om de uitwerking van deze agenda op de voet te volgen, en waar mogelijk een bijdrage te leveren. V&VN zal hier ongetwijfeld regelmatig over publiceren op haar site.

Eén van de speerpunten het komende jaar ligt wat ons betreft dus op de onderbouwing van het (wijk)verpleegkundig handelen. Maar daarmee zijn we er nog (lang) niet. Want wat hierbij nog volop ontbreekt – en voor velen is dit bijna in tegenspraak met voorgaande – is ondernemerschap. Wijkverpleegkundigen hebben sinds 2015 een eigenstandige aanspraak in de Zorgverzekeringswet, en zijn als zodanig gepositioneerd náást andere eerstelijnsaanbieders zoals fysiotherapeuten en huisartsen. Het gaat hierbij om zorg zoals de beroepsgroep – en níet de werkgever of zorgverzekeraar – die pleegt te bieden. Dit betekent dat je als autonome professional niet alleen verantwoordelijk bent voor de onderbouwing van je handelen (zie hierboven), maar ook voor de organisatie van de benodigde zorg. En wil je zeker zijn dat die van kwalitatief hoog niveau is, en bovendien doelmatig wordt ingezet, dan ontkom je er niet aan om ondernemerschap, of: ondernemend gedrag, te vertonen. Of je nu werkzaam bent in een (grote) reguliere organisatie, in een groepspraktijk, of als zzp-er. Door de ZVW-aanspraak is ondernemend gedrag onderdeel geworden van je vak. Of je dit nu leuk vindt (en dat is het!) of niet. Nee, ondernemerschap is ons niet aangeleerd tijdens de opleiding, maar gelukkig is er dit jaar een beknopte handreiking verschenen over ondernemend gedrag in de wijkverpleging. Ondernemerschap is een inmiddels zo belangrijke competentie voor wijkverpleegkundigen dat wij er voor pleiten om deze bij de komende actualisatie van het Expertisegebied Wijkverpleegkundige toe te voegen aan de CanMeds-rollen.

In het kort: 2017 was een prima jaar, en 2018 belooft nóg beter te worden. Zeker als we allemaal werk maken van zowel de onderbouwing van ons vak als van ondernemend gedrag in de wijkverpleging!

Henk Rosendal en José van Dorst zijn respectievelijk lector Wijkzorg aan de Hogeschool in Rotterdam en adviseur en vice-voorzitter van de fractie Wijkverpleegkundigen van V&VN. Samen startten zij de Stichting Bevordering Wijkverpleegkunde (SBW). Zij bloggen over de hervorming in de langdurige zorg en de nieuwe rol van de wijkverpleging.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.