Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog Henk & José: ‘Gupta vliegt uit de bocht’

Onlangs heeft onderzoeksbureau Gupta Strategists haar advies over de bekostiging van wijkverpleging aan staatssecretaris Van Rijn aangeboden. Wat Henk en José betreft vliegt het onderzoeksbureau met haar conclusies flink uit de bocht.
01ANP-1000_25751159 (1).jpg

Onlangs heeft onderzoeksbureau Gupta Strategists haar advies over de bekostiging van wijkverpleging aan staatssecretaris Van Rijn aangeboden. De vraag die centraal stond was of het mogelijk is om op basis van patiëntkenmerken de zorgconsumptie te voorspellen. Het onderzoeksbureau concludeert dat dit (nog) niet mogelijk is en stelt daarom een alternatief voor: bekostiging van (drie soorten) weekpakketten aangevuld met de volgende prestaties:  niet-toewijsbare zorg, beloning op maat en ketenzorg dementie.

Onderzoeksbureau Gupta vliegt daarmee wat ons betreft flink uit de bocht.

Wat houdt het nieuwe voorstel voor de bekostiging van de wijkverpleging precies in? Je leest het hier>>>

Zo baseert zij haar conclusies alleen op registraties uit het Omaha-systeem, en stelt de daarin geregistreerde patiëntkenmerken slechts 23 procent van de variatie in zorgconsumptie verklaren. Als mogelijke oorzaak noemt Gupta dat registratie binnen Omaha niet volledig objectief is, hetgeen door onderzoek wordt bevestigd. Wat volgens ons daarnaast een belangrijkere reden is van deze beperkte voorspelbaarheid is het ontbreken van een onderbouwde PES-structuur. Immers, daarmee worden de veroorzakende factoren geïnventariseerd, en wordt er op basis van de beïnvloedbaarheid daarvan zorg geïndiceerd. Met die structuur, waar de Nanda-I Nic Noc applicatie op is gebaseerd, is het waarschijnlijk mogelijk veel beter te voorspellen. In plaats van te concluderen dat voorspellen van zorgconsumptie niet mogelijk is, en te komen met een tijdelijk, halfslachtige oplossing, had Gupta beter kunnen adviseren nu eerst te kijken naar de mogelijkheden die NNN biedt. Data komen immers begin 2016 beschikbaar. Mocht dan blijken dat voorspellen van zorgconsumptie wél mogelijk is, dan heeft dat grote gevolgen voor de wijze waarop bekostiging van wijkverpleging het best kan plaatsvinden.

Ons advies aan Van Rijn is dan ook om de aanbevelingen van Gupta niet over te nemen, en eerst  verder te kijken dan het Omaha-systeem, alvorens in alle haast over te gaan op een tijdelijke bekostigingswijze die op geen enkele manier voldoet aan vooraf gestelde randvoorwaarden zoals: geen verrichtingenprikkel, en sturing op resultaten. Dát zou getuigen van visie en zorgvuldig beleid.

Ook Beroepsvereniging V&VN staat niet achter het advies van onderzoeksbureau Gupta. Lees meer>>

Henk Rosendal en José van Dorst zijn respectievelijk lector Wijkzorg aan de Hogeschool in Rotterdam en adviseur en vice-voorzitter van de fractie Wijkverpleegkundigen van V&VN. Samen startten zij de Stichting Bevordering Wijkverpleegkunde (SBW). Zij bloggen over de hervorming in de langdurige zorg en de nieuwe rol van de wijkverpleging.
José van Dorst

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.