Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog Henk & José: ‘Hoe kies je een classificatie?’

Staatssecretaris Van Rijn stelt dat in 2017 alle wijkverpleegkundigen moeten werken met een classificatiesysteem. Een goede zaak vinden Henk Rosendal en José van Dorst van de Stichting Bevordering Wijkverpleegkundige. Maar hoe kies je een classificatie?
Blog Henk & José: 'Hoe kies je een classificatie?'

Als het aan staatssecretaris Van Rijn ligt, werken alle wijkverpleegkundigen in 2017 met een classificatiesysteem. Dat is goed omdat daarmee het wijkverpleegkundige handelen meer transparant en (hopelijk) ook beter onderbouwd wordt. Nu zijn er verschillende classificatiesystemen in omloop, die zoals beroepsvereniging V&VN terecht opmerkt, verschillen qua ordening en conceptueel kader.

Checklist voor je keuze

Maar welke moeten we dan kiezen? Zowel wijkverpleegkundigen als zorgorganisaties bereiden zich op dit moment voor op deze keuze. Om jullie daarbij te helpen, formuleren wij hieronder een achttal criteria in de vorm van een checklist, waar volgens ons een goed en bruikbaar classificatiesysteem aan moet voldoen. Beantwoord de vragen met ja of nee. Hoe meer ‘ja’ er wordt ingevuld, hoe beter het systeem.

1. Is het systeem primair bedoeld om het wijkverpleegkundig handelen te ondersteunen?
2. Is het systeem de keuze van de wijkverpleegkundige zélf (omdat zíj haar handelen moet kunnen onderbouwen)?
3. Ondersteunt het systeem het gehele verpleegkundig proces: van anamnese en diagnose tot doelen en uitkomsten?
4. Is het systeem gebouwd rondom een PES-structuur?
5. Is dit het systeem met de beste wetenschappelijke onderbouwing? (Een maat hiervoor is het aantal artikelen in peer-reviewed tijdschriften)
6. Is het systeem zowel extra- als intramuraal te gebruiken?
7. Maakt het systeem onderdeel uit van de internationale verpleegkundige gemeenschap, zodat uitwisseling en onderzoek mogelijk wordt?
8. Wordt het systeem (vanwege maatschappelijke en wetenschappelijke ontwikkelingen) regelmatig geupdate?

Meer lezen van Henk & José?

Indiceren, classificaties, veranderingen in de wijkverpleging. Het zijn allemaal onderwerpen waarover Henk Rosendal en José van Dorst afgelopen jaar schreven. Hun eerdere blogs vind je hier >>>

PES-structuur

Een belangrijk criterium is punt 4: de PES-structuur. De reden is simpel: bij het diagnosticeren en indiceren is het cruciaal dat de wijkverpleegkundige zicht heeft op de veroorzakende factor(en), oftewel de E (Etiologie) in de PES. Die E bepaalt in hoeverre er resultaten kunnen worden behaald, en ligt daarom ten grondslag aan de keuze van interventies. Daarnaast zit in de E nogal eens de relatie met het sociaal domein.

We hopen hiermee de keuze voor een bruikbaar classificatiesysteem wat makkelijker te maken.

Henk Rosendal en José van Dorst zijn respectievelijk lector Wijkzorg aan de Hogeschool in Rotterdam en adviseur en vice-voorzitter van de fractie Wijkverpleegkundigen van V&VN. Samen startten zij de Stichting Bevordering Wijkverpleegkunde (SBW). Zij bloggen over de hervorming in de langdurige zorg en de nieuwe rol van de wijkverpleging.
José van Dorst

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.