Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Blog Hugo: ‘Het vak redden? Kies voor jezelf!’

Het is een beroemde uitspraak van Albert Einstein: ‘Als je doet wat je deed, krijg je wat je kreeg.’ Als verpleegkundigen iets anders willen, dan moeten ze dus iets anders doen, vindt Hugo.
letters GO FOR IT
Een nieuw jaar betekent nieuwe kansen - maar we moeten wel andere keuzes maken vindt Hugo. Foto: Brett Jordan

Je ziet het vaak bij mannen van middelbare leeftijd. Ze leven ongezond. Drinken te veel bier. Elk jaar wordt het hardlooprondje korter, de buik dikker en nemen de prestaties op het werk af.

Het gaat zo geleidelijk dat het niemand echt opvalt. En dan is er de klap. Soms in de vorm van een hartinfarct, soms een kleine beroerte, maar altijd wordt zo’n crisis gezien als een wake-upcall. Vanaf nu wordt alles anders.

De zorgsector doet me denken aan zo’n man van middelbare leeftijd. Al jaren loopt het personeelstekort op. Al jaren neemt de zorgvraag vanuit de samenleving toe. De steeds hogere werkdruk en het verlies van kwaliteit nemen we voor lief, juist omdat het allemaal zo geleidelijk gaat. Natuurlijk weten we dat het niet goed kan blijven gaan gezien de toenemende vergrijzing, maar er is net te weinig aanleiding om echt een grootschalige verandering in te zetten.

En toen, boem, was daar corona. Net zo onaangekondigd als een hartinfarct of beroerte. Plots liep onze sector vast en daarmee de hele samenleving. De vraag is nu of deze crisis voor de gezondheidszorg ook een wake-upcall gaat zijn. Veel zal afhangen van verpleegkundigen.

Het is een beroemde uitspraak van Albert Einstein: ‘Als je doet wat je deed, krijg je wat je kreeg.’ Wat hebben wij gedaan toen we schaarser werden? We hebben harder gelopen, diensten opgevuld voor zieke collega’s, onze vakanties ingekort en stilzwijgend geaccepteerd dat anderen bedenken hoe wij nog efficiënter kunnen werken.

En wat is het resultaat? Een uitgeputte beroepsgroep. Een aantal van ons zit ziek of met een burn-out thuis. Anderen hebben het vak verlaten. De achterblijvers op de werkvloer worstelen met een schuldgevoel omdat het nauwelijks nog lukt om echt goede zorg te verlenen.

Een nieuw jaar betekent nieuwe kansen. Maar dan is het wel nodig dat we andere keuzes maken. We moeten stoppen ons overal verantwoordelijk voor te voelen. Stoppen met het wegcijferen van onszelf. Het is tijd dat we oog krijgen voor ons eigen belang. Egoïstisch? Integendeel, het is de manier om het vakgebied weer aantrekkelijk te maken.

De makkelijkste methode om je eigen positie te verbeteren is het ondernemerschap. Word daarom zzp’er. Op die manier bepaal je zelf wanneer je werkt en hoeveel geld je voor je diensten vraagt. Ook hoef je jezelf niet meer verantwoordelijk te voelen voor de falende zorgorganisatie. Wanneer je schaars bent op de arbeidsmarkt en essentieel voor het zorgproces kun je hoge eisen stellen aan je opdrachtgevers. Zorg dus dat je goed bent opgeleid en dat je kennis en vaardigheden helemaal up-to-date zijn.

Als een grote groep verpleegkundigen deze stap waagt, zal de druk op werkgevers onhoudbaar worden. En dat betekent dat de arbeidsomstandigheden van verpleegkundigen in loondienst ook verbeteren. Ook hun salaris zal omhooggaan, net als hun invloed en aanzien binnen de organisatie. Kies daarom alsjeblieft voor je eigen belang. Heb je daar moeite mee? Doe het dan voor je (toekomstige) collega’s.

2 REACTIES

 1. Mijn reactie op Hugo van der Wedden:
  Ik ben het ten delen eens met Hugo. Echter ik meen dat we veel harder moeten opspelen omdat de basisopleiding voor de Nivo 3 en 4 nu opgeleid worden op de ROC’s. Daarin ligt de kwaliteit in opleiden lager dan vroeger in de in service opleiding. M.a.w. de opleidingskwaliteit moet omhoog! Dit is bv. te verwezenlijken door de ingeslapen docenten te vervangen bv door mensen uit de praktijk zoals verpleegkundigen uit het ziekenhuis of thuiszorg. Ik kreeg in de inserviceopleiding les van artsen, fysiotherapeuten, laboranten, verpleegkundigen allen werkend in het ziekenhuis. Deze mensen waren gedreven en zagen het belang van goede scholing in. En juist dat mankeert er nog wel eens aan op de gemiddelde ROC scholen.
  Daarnaast vind ik dat we het vak veel meer moeten promoten. Nu hoor je alleen maar ellende wat het aangaan van een zorgopleiding op lager, middelbaar of hoger beroepsonderwijs erg onaantrekkelijk maakt. Het promoten kan o.a. bestaan om 1 of meerdere films te maken wat het beroep werkelijk inhoudt. En deze films te tonen in het voortgezet onderwijs. EN we moeten in contact treden met de media. Voor elk negatief bericht over zorgverleners moet daarna een positief bericht gelanceerd worden. Daarnaast moet de media ophouden om elke dat het uit te schreeuwen dat er steeds meer verpleegkundige ziek, zwak en misselijk worden of burn out raken. Dit voegt niks toe. Mensen gaan zich in deze Corana tijd echt niet beter gedragen omdat de zorg het moeilijk heeft. De media kan juist helpen om het vak te promoten inplaats van af te breken.
  Verder meen ik dat het belangrijk is dat er een speciale regeling wordt getroffen wat het studiegeld aangaat. Laat de leerling verpleegkundigen tijdens hun opleiding geen studiegeld betalen. Maar pas na hun diplomering beginnen met afbetalen. Hierin moeten ze dan een minimum bedrag aflossen waarin hun schuld in 5 jaar tijd wordt afbetaald en wanneer ze dat willen versneld mogen aflossen. Wanneer ze de opleiding afbreken moeten ze de studieschuld 3 mnd. na het stoppen gaan afbetalen.

  • Helemaal eens met Iris en met Hugo.
   Het word tijd dat dit mooie beroep wordt gepromoveerd en dat de salarissen omhoog gaan. Wat hebben de hard werkende Verpleegkundigen aan geklap als waarderen!
   Niets en er is schaarste dus zit de bal in het goal van de zorg.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.