Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

Blog Hugo: ‘Laat hbo-v’er maatje worden van dementiepatiënt’

Hugo betwijfelt of hbo-verpleegkundigen geïnteresseerd zijn in de begeleiding van mensen met dementie thuis. Toch is er mogelijk een uitweg.
Foto: Fotolia

Onno de Gooijer lijdt sinds drie jaar aan dementie. Hij heeft het lang verborgen gehouden voor zijn vrouw, maar op een gegeven moment hield hij dat niet meer vol. Hij vergat de simpelste dingen. Zelf de gang naar de supermarkt werd een onmogelijk opgave. Hoe vaak was hij wel niet teruggestuurd omdat hij de helft vergeten was?

Wat moeilijk was ging hij uit de weg. Aanvankelijk een nuttige strategie, maar uiteindelijk werd alles moeilijk, zelfs het klaarmaken van een ontbijtje, dus deed hij niets meer, behalve op de bank zitten.

Zijn ondraaglijke passiviteit maakt zijn echtgenote wanhopig. Jarenlange irritatie over alles wat misging en vergeten werd is langzaam overgegaan in haat. De diagnose voorkwam ternauwernood een echtscheiding, mede op aandringen van de kinderen, maar van een fijne oude dag is allesbehalve sprake. Hij durft niks meer, uit angst voor de toorn van zijn vrouw. Zij is verbitterd. Misschien heeft ze nog tien goede jaren. Moet ze die echt doorbrengen met een dementerende man waarvoor ze geen liefde meer voelt?

Onlangs presenteerde V&VN het profiel van de toekomstige dementieverpleegkundige. Een lijvig rapport waarin de complexiteit van het werkveld en allerlei competenties omschreven staan. Juist omdat de thuissituatie van mensen met dementie zo ingewikkeld is heeft de dementieverpleegkundige volgens de auteurs een HBO-V achtergrond nodig, aangevuld met een vervolgopleiding. Met de komst van de dementieverpleegkundige zal de huidige casemanager verdwijnen.

Als dementieverpleegkundige begeleid je mensen als Onno de Gooijer en zijn vrouw. Het vergt veel kennis, ervaring, inlevings- en doorzettingsvermogen om voor beiden van betekenis te zijn. Ik vraag me af of een hbo-v achtergrond daarvoor geschikt is. De opleiding is momenteel vooral gericht op het ontwikkelen van verpleegtechnische vaardigheden en een goede klinische blik. De thuissituatie van mensen met dementie – en alles wat daarbij komt kijken – komt nauwelijks aan de orde. Daarnaast betwijfel ik of hbo-verpleegkundigen wel geïnteresseerd zijn in de begeleiding van mensen met dementie in de thuissituatie. Is het niet veel spannender op de recovery, de CCU of op de ambulance? Juist omdat er al een tekort is aan hbo’ers zal het moeilijk werven zijn.

Toch is er mogelijk een uitweg. Wie in het begin van zijn opleiding al veelvuldig in aanraking komt met dementie in verschillende fases van het ziekteproces zal deskundigheid, ervaring en inlevingsvermogen opbouwen. Anderzijds zal de student misschien wel interesse ontwikkelen voor een carrière in die richting. In het Amerikaanse Chicago bestaat er voor geneeskunde studenten een buddyprogramma. Vanaf het eerste studiejaar worden artsen in spe als maatje gekoppeld aan mensen met dementie in de thuissituatie. Gedurende hun hele opleiding gaan ze wekelijks op bezoek. De resultaten zijn goed. Veel relaties blijven na de studie intact en artsen vinden dat ze beter functioneren door het maatjesprogramma. Misschien kunnen we binnen de Hbo-v ook zo’n maatjesprogramma opzetten? Dat is sowieso nuttig. Heus niet iedereen zal vervolgens kiezen voor een carrière als dementieverpleegkundige, maar ook als je op de recovery, de CCU of op de ambulance werkt draag je regelmatig zorg voor mensen met dementie.

5 REACTIES

  1. Alle reacties verkondigen dezelfde boodschap: waarom kunnen verzorgenden of verpleegkundigen niveau vier niet de begeleiding van mensen met dementie en hun naasten op zich nemen? Waarom toch altijd weer een HBO’ver?

    Ik ben het daarmee eens. Dat ik in deze blog een andere insteek kies komt omdat ik al in een eerdere blog (De toekomst van de casemanager) uiteen heb gezet dat verzorgenden (of niveau 4) prima geschikt zijn om de rol van casemanager te vervullen.

  2. Lees alle reacties
  3. De indruk die langzaamaan bij mij ontstaat is dat de zorgmedewerkers met niv 2, niv 3, niv 4 er niet toe doen. De media staan bol over HBO-V ers maar de andere zorgmedewerkers, die bestaan blijkbaar niet, hun rol is schijnbaar van totaal ondergeschikt belang.

  4. Waarom niet de overweging om een MBO niveau 4 of verzorgende ig te koppelen aan een zorgvrager met dementie in de thuissituatie, hiermee worden de geschetste problemen voorkomen.
    Vaak zijn dit mensen die met hun hele hart hebben gekozen voor de ouderenzorg.Dit komt deze kwetsbare doelgroep enorm ten goede.

    • Ik ben het ermee eens dat het vrijwel altijd in het nieuws gaat over verpleegkundigen. Zou het kunnen zijn dat woorden als ziekenverzorgster, helpende, verzorgend-IG de lezers nauwelijks iets zegt? Weten zij het verschil hierin. Aangezien wij ook kundig zijn in het verplegen ga ik er vanuit dat nieuws over verpleegkundigen ook over mij gaat. Jolanda, ziekenverzorgster.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.