Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Blog Hugo: ‘Werken in de zorg, het nieuwe aspergesteken?’

Hugo slaat het met verbazing gade. De recruiter, de arbeidsmarktdeskundige en het uitzendbureau, ze worden allemaal beter van het verpleegkundigentekort, behalve de mensen aan het bed.
arbeidsmarkt verpleegkundigen
Foto uit een wervingscampagne (deze wordt niet besproken in deze blog)

Zorgorganisatie Cordaan heeft onlangs elf Spaanse verpleegkundigen naar Amsterdam gehaald. Na een periode van scholing worden ze ingezet als wijkverpleegkundigen. Het werven van Zuid-Europese arbeidsmigranten is een noodgreep. De arbeidsmarkt is opgedroogd. In geen velden of wegen is nog een vacante verpleegkundige te vinden. Het klinkt allemaal logisch, maar is het dat ook?  Cordaan haalt de verpleegkundigen uit Spanje in samenwerking met uitzendbureau Tempo-Team en The European Multi Talent Group. Er is ongetwijfeld een goed betaalde projectgroep in het leven geroepen, en daarboven een nog beter betaalde stuurgroep. Allerlei managers en ondersteunende diensten bemoeien zich ermee. Tempo-Team en EMTG sturen gepeperde factuurtjes. Al met al kost de operatie bakken met geld.

Stel dat al deze kosten werden geïnvesteerd in het salaris van elf Nederlandse wijkverpleegkundigen? Ik zie de vacaturetekst al voor me. ‘Wil jij werken in een dynamische, stedelijke omgeving en daar 3000 euro netto per maand voor ontvangen? Word wijkverpleegkundige in Amsterdam!’ De sollicitanten staan ongetwijfeld in de rij. Cordaan zou kunnen kiezen uit meerdere kwalitatief hoogstaande verpleegkundigen die direct inzetbaar zijn.

Helaas werkt het niet zo. Allerlei mensen mogen profiteren van de schaarste op de arbeidsmarkt: uitzend- en detacheringsbureaus, projectgroepen, stuurgroepen, recruiters, campagneteams, arbeidsmarktdeskundigen, behalve de mensen die aan het bed staan.

Onlangs sloot ik een weddenschap af met Joost Dekkers, hoofd communicatie bij V&VN. Hij verwacht op korte termijn een substantiële salarisstijging voor alle verpleegkundigen en verzorgenden. Ik zie dat niet zo snel gebeuren. Daarvoor zijn we met te veel mensen. Een stijging van 5% zou al in de honderden miljoenen lopen, en wat is nu 5% meer op een toch al matig salaris? Daarnaast denk ik dat verpleegkundigen, gezien de hoge werkdruk, minder uur gaan werken als hun salaris echt flink omhoog gaat. Overheid en werkgevers willen juist meer mensen aan het bed. Helaas, een salarisverhoging zou weleens averechts uit kunnen pakken. Dat weten ze bij het ministerie ook.

Het zet wel zoden aan de dijk als werkgevers echt de strijd met elkaar aangaan om de beste medewerkers. Zoals in het fictieve voorbeeld van Cordaan. Bied een paar honderd euro per maand meer dan de concurrent en je tekorten verdwijnen als sneeuw voor de zon. Werkgevers gaan dat echter niet zo snel doen. Het zou tot een salariswedloop leiden waar niemand blijer van wordt, behalve individuele verpleegkundigen en verzorgenden. Vandaar dat de arbeidsmarkt geen echte markt is, maar een dichtgetimmerde wereld vol ‘herenakkoorden’. Instellingen maken ongetwijfeld afspraken met elkaar over het hengelen naar elkaars personeel. ‘Als jij niet aan mijn verpleegkundigen trekt, blijf ik van de jouwe af.’ Liever stellen ze nog een projectgroep aan, die een zoveelste rapport aflevert. Wat betreft de financiën is dat een stuk overzichtelijker.

Al met al betekent dit dat de zorgsector er de komende jaren niet aantrekkelijker op wordt. Hard en onregelmatig werken op basis van een matig salaris blijft het credo. Cordaan heeft binnen die context groot gelijk om verpleegkundigen in Zuid-Europa te werven. Zorg verlenen wordt het nieuwe asperge steken.

 Meer lezen van Hugo? Een overzicht van zijn eerdere blogs vind je hier>>

 

 

3 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. het verschil met bijvoorbeeld het bedrijfsleven is ook te groot. daar wordt veel meer verdiend en veel minder hard gewerkt. daar zou eens naar gekeken moeten worden. de verantwoordelijkheid die je als verpleegkundige/verzorgende draagt en wat je daarvoor betaald krijgt staat niet in verhouding!
    De bestuurders daarentegen……..

  3. Als de salarissen worden verhoogd bij 1 instelling zullen verpleegkundigen inderdaad daar naartoe trekken maar hebben we elders weer grote tekorten. Wat mij betreft geen structurele oplossing enkel een verplaatsing van het probleem.
    De meeste mensen die kiezen voor het werken in de zorg doen dit met een bepaalde visie en passie. Niet omdat ze er rijk van wilden worden. Volgens mij moeten we de mooie kanten van de zorg weer laten zien. En meer geld stoppen in tijd voor de cliënt. Menig zorghart gaat daar harder voor kloppen. De mensen die het door de tijdsdruk niet meer zien zitten om te werken in de zorg kunnen we dan weer terughalen en het is dan ook weer beter vol te houden om te werken in de zorg met een hoger urencontract.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.