Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog Jantine: ‘Met gehandicapten werken: ja of nee?’

In de gehandicaptenzorg werken vooral mensen met een sociaal-agogische opleiding. Tijdens haar stage ontdekt Jantine dat er wel degelijk toegevoegde waarde is voor verpleegkundigen in die sector.
Foto: ANP

In de gehandicaptenzorg werken vooral mensen met een sociaal-agogische opleiding. Tijdens mijn stage heb ik geleerd wat de taken van de verpleegkundige zijn in die sector. Ik had niet verwacht dat er zoveel taken waren voor de verpleegkundige. Mijn stagebegeleider bijvoorbeeld is hbo-verpleegkundige. Haar taken zijn erg divers. Ze voert de verpleegtechnische handelingen uit, zoals het verwisselen van sondes en katheters. Daarnaast wordt haar hulp ingeschakeld door collega’s als zij iets niet weten. Als hbo-verpleegkundige heeft zij bijvoorbeeld meer kennis over gedragsproblematiek en wondzorg. Zo heeft Johan een PEG-sonde operatie ondergaan. De operatie was niet geslaagd met als gevolg dat Johan een wond heeft. De verpleegkundige stelt een wondkaart op en regelt de benodigde materialen.

De vraag naar verpleegkundigen in de gehandicaptenzorg neemt toe. Dit komt onder andere doordat de levensverwachting van gehandicapten toeneemt. Ook mijn stageplek is een afdeling met oudere bewoners die intensieve zorg nodig hebben. Onder die intensieve zorg valt ook palliatieve zorg en ouderdomsproblematiek, zoals dementie en diabetes mellitus type 2. Hannah heeft naast een ernstige verstandelijke beperking ook dementie. Hierdoor snapt zij soms niet meer hoe zij met de duplo-blokjes moet spelen. Zij slingert de blokjes dan door de kamer. Door Hannah minder duplo-blokjes aan te bieden, begrijpt Hannah beter hoe ze met de blokjes moet spelen.

Juist in de gehandicaptenzorg is het leuk dat je als medewerkers met een verschillende opleiding van elkaar kunt leren. De verpleegkundige heeft meer kennis over de klinische kant, terwijl de sociaal-agogisch werker meer kennis heeft over het begeleiden van mensen met een verstandelijke beperking. Van de verpleegkundige op de afdeling heb ik geleerd om kritisch te blijven door veel vragen te stellen. Van de collega’s met een sociaal-agogische opleiding heb ik juist geleerd om bewoners een zinvolle dagbesteding te bieden. Bijvoorbeeld door een bewoner te vragen om te helpen met de vaat. Hierdoor voelt de bewoner zich waardevol.

Ik denk niet dat ik later als verpleegkundige in de gehandicaptenzorg zou willen werken. Aan de ene kant heb ik wel gezien dat je als verpleegkundige diverse en uitdagende taken hebt. Toch zou ik er niet willen werken, omdat ik graag wat meer afwisseling zou willen. Op de woongroep waren de dagen redelijk voorspelbaar. Ik zou graag mijn volgende stage in het ziekenhuis willen werken, om te ervaren hoe afwisselend het werk daar is.

Dit was de laatste blog van Jantine voor Nursing.nl. Haar oude blogs nog eens lezen kan hier>

Een ziekenhuisopname is voor mensen met een verstandelijke beperking behoorlijk ingrijpend. Ze moeten plotseling weg uit hun vertrouwde omgeving en kunnen niet begrijpen wat er in het ziekenhuis gebeurt. Dat levert veel stress op. Waar let je op bij deze patiënten? Platform VG in de provincie Brabant geeft tips.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.