Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog Jantine: ‘Ook mijn broer studeert verpleegkunde’

Jantine is de helft van een twee-eiige tweeling. Zo verschillend als ze is van haar broer Gert-Jan, toch wil ze net als hij verpleegkundige worden.

Heel vaak krijg ik de vraag: ‘Welke opleiding volgt jouw tweelingbroer?’. Ik geef dan als antwoord dat Gert-Jan, net als ik, verpleegkunde studeert. Het verschil is dat Gert-Jan mbo-verpleegkunde doet en ik hbo-verpleegkunde. Het verbaast mensen dat mijn broer en ik allebei verpleegkunde studeren, maar wij vinden het juist hartstikke leuk!

Ondanks dat mijn tweelingbroer en ik twee totaal verschillende personen zijn, hebben we allebei voor het vak verpleegkunde gekozen. Gert-Jan wist vanaf het begin van zijn opleiding al dat hij ambulanceverpleegkundige wilde worden. Voor hem zit daar uitdaging in, omdat het werk op de ambulance zo afwisselend en hectisch is. Zelf heb ik nog geen idee waar ik later graag zou willen werken. Ik vind het fijn om op verschillende plaatsen ervaring op te doen. Zo heb ik mijn eerste stage gelopen bij een woongroep voor bewoners met dementie. De volgende stage hoop ik te volgen op een woongroep met gehandicapten. Onze interesses binnen de verpleegkunde liggen dus op hele andere gebieden!

Spontaniteit wordt tijdens verpleegkundige stages erg gewaardeerd. Maar moet je spontaan doen terwijl je dat niet bent? Praktijkbegeleider Vivian vindt van niet. 

We verschillen niet alleen van interesses binnen de verpleegkunde, maar er is nog een verschil: mijn broer zit al in het tweede jaar van zijn opleiding, terwijl ik in mijn eerste jaar zit. Dat komt doordat Gert-Jan mbo-verpleegkunde studeert op het Hoornbeeck College, terwijl ik hbo-verpleegkunde studeer aan Hogeschool Viaa. Volgens Gert-Jan lijkt het hbo veel vrijer, want studenten krijgen bijvoorbeeld veel ruimte om zelf dingen te regelen. Zo kreeg ik de mogelijkheid om zelf om zoek te gaan naar een stageplek, die mogelijkheid heb ik dan ook met beide handen aangegrepen. Volgens mij krijgen de studenten op het mbo meer tijd om de leerstof te leren en te herhalen, waardoor je het beter onthoudt. Gert-Jan zit op het mbo goed op zijn plek, terwijl ik op het hbo ook mijn draai heb gevonden. Wel wil  Gert-Jan graag doorleren naar het hbo-niveau.

Gert-Jan en ik hebben beiden een bijbaan in de zorg. Allebei werken we bij dezelfde instelling voor ouderenzorg. Wel werken we op een andere afdeling. Gert-Jan liep hier stage, waarna hij kon blijven werken als oproepkracht. Via een sollicitatieprocedure ben ik daar ook aangenomen. Allebei vinden we het erg leuk om te werken met mensen met dementie. Het gedrag van deze patiënten kan zo onvoorspelbaar zijn. Het is uitdagend om daar op de juiste manier mee om te gaan. Ook vinden we het allebei interessant dat elke persoon zijn eigen benaderingswijze heeft. Zo moet je de ene cliënt heel enthousiast benaderen, terwijl je de andere cliënt juist rustig moet benaderen.

Verder is het handig dat we allebei verpleegkunde studeren. Zo kunnen we elkaars boeken gebruiken. Daarnaast helpen we elkaar door het geven van feedback op elkaars verpleegplannen. Ook praten we over gebeurtenissen die we in de praktijk hebben meegemaakt. Zo vond ik het lastig dat er een cliënt op mijn afdeling was overleden. Dankzij de gesprekken met mijn broer heb ik het een plekje kunnen geven.

In haar vorige blog over haar stage beschrijft Jantine een uitstapje naar de markt een bewoner met dementie. Plotseling staat hij op uit zijn rolstoel terwijl hij niet meer kan lopen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.