Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog Jantine: ‘Wennen aan de hbo-v’

Jantine heeft er acht weken opzitten van het eerste jaar hbo-v. De verschillen met de middelbare school zijn groot. Toch wennen alle nieuwigheden snel.
001-RBIAdam-image-1316184.jpeg

Het is alweer even geleden dat ik voor het eerst binnenstapte bij Hogeschool Viaa in Zwolle. Als ik dit schrijf, ben ik acht weken aan de slag. En wat is er ondertussen veel gebeurd. Ik heb veel nieuwe mensen leren kennen en natuurlijk ook veel nieuwe dingen geleerd. Toch was het een hele verandering na vijf jaar havo, want…

… op het hbo is het vanaf het eerste moment allemaal jouw verantwoordelijkheid. Het hangt van jou af of je de leerdoelen uitwerkt, de voorbereiding maakt, meeschrijft met het college of überhaupt het college volgt. Dat was in het begin heel erg wennen, omdat ik het gevoel had dat ik het allemaal zelf moest uitzoeken. Gelukkig valt dat heel hard mee, want er zijn genoeg mensen die je willen helpen, zijn dat geen docenten dan wel studenten. Nu merk ik juist dat het prettiger is dat je veel verantwoordelijkheid krijgt, want straks als verpleegkundige heb je ook de nodige verantwoordelijkheid waar je mee om moet gaan.

… een schoolweek is anders ingedeeld. Per week krijgen wij officieel zo’n 15 uur les. Over het algemeen hebben we vier korte daagjes school of drie langere dagen. De rest van de week ben je dan vrij (van school) om leerdoelen en colleges uit te werken, lessen voor te bereiden, noem maar op. In het begin overzag ik de hoeveelheid werk niet altijd, maar op dit moment krijg ik het allemaal af door te plannen en de taken te verdelen met medestudenten.

Ben je al even werkzaam als verpleegkundige maar wil je bijgeschoold worden in anatomie, fysiologie en pathologie? Kom dan op 8 maart 2017 naar het Nursing College. Klik hier voor meer info>>>

… de ‘vakken’ zijn niet te vergelijken. Naast colleges hebben we vakken als PPO, SRV, en VTV. Bij PPO (Persoonlijke Professionele Ontwikkeling) leer je aan de hand van theorie te kijken hoe dit in de praktijk wordt toegepast. Zo zijn we aan de slag geweest om het cliëntsysteem (Neuman Systems Model) voor onze grootouders te maken. Bij SRV (Sociaal Relationele Vaardigheden) ben je bezig om de CanMedsrol van communicator te ontwikkelen. Bij VTV (Verpleegtechnische Vaardigheden) leer je verpleegtechnische handelingen uit te voeren.  Tanden poetsen, wassen, aan- en uitkleden, bed verzorgen met een zorgvrager, en verschillende verplaatsingstechnieken kwamen al voorbij. VTV vind ik het leukste vak, omdat je daar het praktische werk van verpleegkundige kunt oefenen.

… de groep studenten is anders ingedeeld. Mijn groep bestaat uit ongeveer twaalf mensen. Dat is wel even anders dan op de middelbare school, waar een klas bestaat uit ongeveer 30 mensen. Eerlijk gezegd werk ik liever in kleinere groepen, want ik merk dat je elkaar zo beter leert kennen. Ook leer je in een kleinere groep meer samen te werken. De colleges volg je gezamenlijk met andere eerstejaars studenten verpleegkunde. De rest van de lessen volg je in je groep.

Ondanks de verschillen tussen de havo en het hbo heb ik mijn draai kunnen vinden. Het went snel. Tuurlijk loop je nog weleens tegen dingen aan, maar dat zal in de loop van de tijd wel minder worden. Het mooiste verschil vind ik dat je samen met mensen studeert die hetzelfde doel willen bereiken als jij! Iedereen doet goed mee tijdens de lessen en maakt actief de opdrachten. Een verademing.

Dit is de tweede blog van Jantine. Haar eerste blog lees je hier >>>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.