Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Blog Jos: ‘Een mooi gebaar’

Voor zijn werk komt Jos bij allerlei mensen thuis. Dat stelt hem soms voor verrassingen.
<p>Gebarentaal: een basiscursus doet wonderen.</p>
Gebarentaal: een basiscursus doet wonderen. - Foto: Stockexchange

De organisatie waar ik actief voor ben als verpleegkundige, heeft een aantal werkende principes. Een daarvan is: ‘Wie ontmoet ik vandaag?. Nou is mijn werk als lid van het Verpleegkundig Thuiszorg Technologie Team nooit standaard. De planning van een werkdag kan regelmatig compleet wijzigen door aanbod van nieuwe cliënten. Ook een overlijden of een calamiteit als een subcutaan lopend infuus zorgen er vaak voor, dat je aan het einde van de werkdag denkt: ‘Hm, het is toch weer anders gelopen dan gedacht.’ En dat is niet erg, sterker nog: dat is een van de charmes van mijn beroep!

Je kunt je dus soms voorbereiden op wie je ontmoet  maar vaak ook niet. Zo kwam ik enkele weken geleden bij een cliënt die een morfinepompje heeft. Ik kom er voor de eerste keer. De cliënt ligt in het bed voor het raam. Op de bank de dochter en een jongetje van een jaar of zes, gestoken in een Feyenoord trainingspak. Hij is druk in de weer met een iPad. Ik ben gewend om me altijd voor te stellen aan iedereen, dus ook aan kinderen. Ik steek mijn hand uit naar de jongen en ik zie plots dat hij een gehoorapparaat in heeft. Het schiet door mij heen: doof of slechthorend? Ik ken gelukkig een paar gebaren, en gebaar ‘goedemorgen’ naar hem. Vervolgens wijs ik naar mezelf en maak het gebaar voor ‘Jos’. Hij kijkt blij verrast op naar mij en vervolgens naar zijn moeder, die ook verrast reageert: ‘Hij kent gebarentaal!’ Ik gebaar daarna dat ik gebarentaal erg moeilijk vind en spreek verder met zijn moeder, die het weer ‘vertaalt’ naar haar zoon.

Blogs uit de wijk

Jos werkt in een VTT team, Nicole Gardenier is wijkverpleegkundige. Lees haar blogs hier >>>

Het gebaren van namen kan op twee manieren: je kunt de naam spellen met handsignalen of je zoekt een typerend kenmerk op voor de persoon. Bij mij is dat mijn baard. Bij de jongen is dat de eerste letter van zijn naam gevolgd door een opgestoken duim, omdat hij dat vroeger altijd gebruikte als gebaar om aan te geven dat het goed ging.

Hoe kom ik aan die kennis? Niet omdat ik in mijn omgeving mensen ken die doof of slechthorend zijn. Ik volg op Facebook de pagina Het Gebaar van de dag. In mijn verleden als kinderverpleegkundige heb ik ooit – omdat er enkele patiëntjes waren die doof waren – een basiscursus gebarentaal gevolgd.

Mocht je meer willen weten over gebarentaal: er is een handige app beschikbaar voor Android. Op de website www.gebarencentrum.nl lees je nog veel meer.

Toch leuk, die onverwachte ontmoetingen!

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.