Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Blog Jos: ‘Even parkeren langs de thuiszorgsnelweg’

Jos overziet wat deze zomer zoal de revue zal passeren, niet alleen op zijn werk, maar ook vanuit de overheid. Een snelweg!
Blog Jos: 'Even parkeren langs de thuiszorgsnelweg'

Er komt zoveel op me af in het werk, dat ik mezelf maar even op de vluchtstrook parkeer en ga kijken wat er allemaal langs scheurt op de thuiszorgsnelweg. In plaats van een maximumsnelheid van 70 km per uur in verband met werkzaamheden aan die weg, lijkt het er wel op dat de 130 km/uur regel overal geldt. Het moet allemaal snel en rap worden ingevoerd. Chauffeurs als staatssecretaris van Rijn en de Tweede Kamer zetten het gas er vol op, halen de langzamere weggebruikers links (en rechts!) in, ook bij de dubbele ononderbroken strepen…

En dan in mijn eigen 30 kilometer zone: projectgroepen, werkgroepen, vacatures invullen, dubbele medicatiecontrole, scholing rond voorbehouden handelingen, contacten met ziekenhuizen, huisartsen en andere zorgverleners. Daarnaast nog mijn werk als vakbondsconsulent, lid van de klankbordgroep CAO VVT van NU’91. O ja, en laten we de zorg aan de cliënten niet vergeten!

We zitten midden in het proces van zelfsturende teams. ‘Terug naar de bedoeling’ heet dat proces. Precies 40 weken geleden is dat proces gestart en om in vaktermen te spreken: ‘het kindje zou à terme geboren moeten kunnen worden’. Van de week in een projectgroep bijeenkomst hierover gesproken en geconstateerd dat we qua zelfsturing nog fors dysmatuur zijn. En ja, er is wel hoop dat het goed komt, maar er is nog heel wat te verbeteren.

Gelukkig heb ik mezelf even letterlijk langs de zorgsnelweg kunnen parkeren omdat ik een week vakantie heb gehad. Je zou dan eigenlijk ook geen mails moeten lezen, maar daar ontkom je niet aan. Zo kreeg ik de vraag om actief mee te denken aan de inzet van NU’91 voor het komende cao overleg. Jawel, alle vakbonden (dus ook de Abvakabo FNV) gaan weer met elkaar overleggen over de nieuwe cao VVT. De huidige cao loopt tot 1 september 2014. Althans voor de werkgevers die bij Actiz zijn aangesloten. De BTN-werkgevers hanteren de oude cao VVT 2012-2013 nog.

Boeiend! Ben benieuwd welke verrassingen er nu weer naar boven komen. Ik vind de huidige situatie zonder algemeen verbindend verklaarde cao op zijn zachtst gezegd niet goed.

Blos Jos: ‘Excellente zorg in zeven minuten’

Jos droomt tijdens een inspiratiedag van zijn werk hardop over excellentethuiszorg. In zeven minuten pitcht hij voor een publiek van 100 collega’s en bestuurders zijn ideale zorg. En pleit voor het gebruik van apps. Lees meer >>>

Het worden hete maanden. Er wordt meer duidelijk over de overgang van zorgtaken naar de gemeentes, welke invloed dat heeft op zorgvragend- en zorgverlenend Nederland. Komt er een extra druk op de thuiszorg omdat je wel heel erg hulpbehoevend moet zijn om in een instelling te worden opgenomen? Hebben we daar genoeg mensen voor om die zorg te leveren? Want vergrijzen we niet als werknemers in de VVT?

Brengt de derde dinsdag in september nog meer verrassingen op dat gebied?

Ik kan me in de jaren ’70 nog de autoloze zondagen herinneren. Een maatregel ingesteld omdat er een oliecrisis was. Tekort aan energie, zal ik maar zeggen. Ik zeg: doe bij ons in de zorg ook maar een paar van die dagen waarin we het allemaal wat rustiger aan kunnen doen en kunnen nadenken over hoe het verder moet. Want ik zie door de bomen het bos – bijna – niet meer!

Dossier thuiszorg

Geïnteresseerd in de thuiszorg? In dit dossier verzamelt Nursing het laatste nieuws, achtergronden en blogs over thuiszorg.

3 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.