Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties16

Blog Jos: ‘Het nulurencontract in de zorg moet blijven’

Het ministerie van VWS wil het nulurencontract in de zorg verbieden, maar Jos vindt dat een veel te zware maatregel.
Blog Jos: 'Het nulurencontract in de zorg moet blijven'

Ik word niet vrolijk van de ontwikkelingen binnen de gezondheidszorg. En dan heb ik het nog niet eens over alle verwikkelingen rond de al dan niet noodzakelijke geachte knip tussen de verpleging en de verzorging in de thuiszorg. Ik vind het prima dat die knip er niet komt! Ook al willen de gemeentes dat wel.

Ik maak me pas echt druk over het voorstel om de nulurencontracten in de zorg te verbieden. Dat schiet zijn doel volledig voorbij! Ik ben zelf een aantal jaren met een nulurencontract begonnen omdat dit voor mijn persoonlijke situatie prima uit kwam. Werken op het moment dat het mij gelegen was, niet werken omdat ik andere zaken wilde doen. Intussen is die situatie nu anders en heb ik al jaren een min-max contract. Ik ken tientallen mensen die gebruikmaken van een nulurencontract in de zorg omdat dit voor hen beter uitkomt. De voordelen zijn legio, ook voor de werkgever.

Wat te doen als die nulurencontracten verboden worden? Dan haal je een belangrijk deel van het voordeel voor de werknemer weg: namelijk de keuze om wel of niet te werken. Het gaat om de juiste balans tussen werk en privé vinden. En met een verbod op nulurencontracten krijg je de wangedrochten zoals die al eerder op Nursing werden gesignaleerd: contractje voor 25 uur per jaar, of twee uur per week.

Laat de keuze voor de contractvorm in de zorg vrij! Houdt wel de vinger aan de pols aangaande de excessen, maar bemoei je er verder niet mee. Ik weet het: ik heb met een vast contract voor onbepaalde tijd gemakkelijk praten. Maar: als ik weer zou moeten kiezen als mijn persoonlijke omstandigheden ernaar vragen: dan is mijn voorkeur een nulurencontract.

Ik vrees dat straks door het schrappen van de nulurencontracten het tekort aan arbeidskrachten in de zorg alleen maar groter wordt, en we daarmee ons eigen graf gaan graven! Het antwoord op de vraag: wie zorgt er straks voor de zorger?, baart me zorgen. Wat vind jij?

Wil je reageren? Registreren kan heel eenvoudig én gratis.

16 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. Ik ben radicaal tegen het systeem van de o-urencontracten. Het zorgt vooral voor bestaansonzekerheid bij de werknemer. Zeker in de zorg is het bestaan van dit systeem ronduit pervers te noemen. Omdat de laatste jaren heel veel gefusioneerd is in het zorgbedrijf (door toenemende marktwerking) zijn er grote organisaties ontstaan met veel managementlagen. Hierdoor is de zorg duurder geworden omdat men al die managers moet betalen. Geld voor de eigenlijke zorg is er niet meer en daar is de client de dupe van. Het o-urencontract bestaat alleen om de managers te betalen en niet om de zorg te betalen. Dat er hier nog zijn die dit systeem durven verdedigen vind ik ronduit walgelijk. Ik begrijp wel al je een studie volgt of daarnaast nog een baan hebt dat dit systeem wel enige voordelen heeft. Maar voor diegene die al een diploma op zak hebben en van zorg hun vak willen maken is het gewoon onmogelijk geworden om in dit vak ‘letterlijk’te overleven. Laten ze de o-urencontracten maar afschaffen dan zal je zien dat ze zullen moeten snoeien in de vele managementlagen en overdreven regelgeving. Uiteindelijk zullen de middelen terug moeten vloeien naar de werkvloer waar het allemaal moet gebeuren. Want zorg bieden is mensenwerk en dat laat je liever niet over aan een manager.

 3. Het 0-urencontract moet zeker blijven. Er zitten zoveel voordelen aan voor werkgever en werknemer. Zelf ben ik verpleegkundige en ga terug na een 0-urencontract omdat ik weer ga studeren (lerarenopleiding Gezondheidszorg en Welzijn). Graag blijf ik deels werken.

 4. ik werk nu 23 jaar in een verzorgingshuis, waarvan de laatste 3 jaar, op mijn verzoek, met een 0-urencontract. Ik werk gemiddeld slechts 12 uur per maand, ook op mijn verzoek, omdat alles wat ik boven de €220 per maand verdien, 2/3 moet inleveren ivm de AOW toeslag die mijn man voor mij, zijn jongere echtgenote ontvangt. Dit bevalt mij zo prima! Stel dat mij een vast contract wordt aangeboden, voor 12 uur per maand, houdt dat OOK in, dat ik alle feestdagen weer moet meedraaien, niet meer dan 3 weken aaneengesloten vakantie kan opnemen, het gezeur weer van maanden van te voren je voor- en najaarsvakantie moet aanvragen etc. Dit heb ik nu allemaal al wel gezien na 42 jaar werken in de zorg. Mijn man is 68 en het wordt nu tijd samen leuke dingen te gaan doen, in de periode’s die ONS nu eens uitkomen en net zo lang weg kunnen blijven als we willen ipv
  max. 3 weken! Mochten de 0-urencontracten er uit gaan, ga ik wel via een uitzendbureau of zo werken.

 5. 0 uren contracten vind ik uitbuiting van personeelskrachten. Ze staan voor de organisatie klaar, maar de waardering hiervoor is slecht.
  Bv. niet onder het CAO laten vallen waardoor geen eindejaarsuitkering, geen dienstjubilea, en ook uitkering bij ziekte proberen ze te ontduiken. Tenzij je zelf naar de rechter stapt.
  Dus ik ben niet voor afschaffing maar wel voor beter arbeidsvoorwaarden.
  Het grootste financiële voordeel heeft nog steeds de werkgever en niet de verpleegkundige. En mijn arbeidsvrijheid weegt niet op tegen de nadelen van dit contract.

 6. En dan te bedenken dat ons afdeling op het moment op nul uren contracters en flexer draait door de hoge ziekteverzuim en het verlaten van verpleegkundige en verzorgende. Wat als we hun niet hadden, wij zijn er niet de duppe van, dat zijn de kwetsbare ouderen…..Waar moet het dan nog naar toe?

 7. Ik werk al meer dan 17 jaar met een zgn 0 urencontr.naast mijn vaste baan en dit bevalt ons beiden heel erg goed. Ik kan dit nl prima combineren met mijn vaste baan en wil geen vaste uren krijgen . Natuurlijk is dit met een vaste baan makkelijk gezegd, maar hierdoor zijn beide partijen wel heel erg flexibel.

 8. De meeste kraamverzorgenden hebben liever een vast contract met een minimaal aantal uren. Dat geeft namelijk zekerheid over inkomen. Het nul uren contract in de kraamzorg is allang geen keuze meer maar een eis vanuit werkgevers die geen risico willen lopen. Kraamverzorgendenwillen daarom wel dat de nul contracten verdwijnen. Zzp-ers vormen al jaren de flexibele schil die nodig is in de kraamzorg. Nu zien we dat door alle slechte (nuluren) contracten mensen over onvoldoende werkervaring beschikken, geen fatsoenlijk inkomen meer hebben en slaaf worden van hun werkgever ipv een gelijkwaardige partner in het organiseren en verlenen van zorg. Nuluren contracten zijn slecht voor de kwaliteit en continuiteit van de zorg en dwingen mensen in armoede en afhankelijkheid. Het is een flinterdunne en in mijn ogen zelfs onbeschaafde constructie. Zorg is een vak en van dat vak moet je gewoon economisch onafhankelijk kunnen zijn. Daarbij als mensen al zo weinig zekerheid over werkuren krijgen dan zouden alvast de lonen 3x zo hoog moeten worden, maar nee, dat zit er ook niet in want dan begint iedereen te piepen dat de zorg al zo duur is. Zo blijft werken in de zorg een armoedig gebeuren, worden alle financiele risico’s afgewenteld op de uitvoerende zorgverleners en vullen gillend van het lachen accounants en handige zakenlui hun zakken met premiegelden die bestemd zijn voor zorg.

 9. Als zelfstandig ondernemer doevik regelmatig een beroep op mijn collega’s die elders een deeltijdbaan hebben en met een nul uren contract bij mij indienst zijn! Dit is geweldig en we kunnen continuïteit en kwaliteit waarborgen! We vormen samen een prima team! Echt geweldig, mijn accountant houdt de financiële zijde bij. Dit is een prima constructie en hebben allen veel plezier in ons werk !

 10. Jos, bedankt voor dit fantastische statement. Ik ben blij dat er iemand is die dit in the picture zet! Ik ben zelf vierdejaars HBO-V studente, oftewel aan het afstuderen. Om mijn school te betalen werk ik daarnaast bij een thuiszorgorganisatie onder een, jawel, nulurencontract. Wat jij ook al zegt; het grote voordeel is dat ik flexibel mag en kan zijn, zelf mag kiezen wanneer ik werk. Dit kan ik bijvoorbeeld baseren op de drukte van de studie (want afstuderen is geen makkie). Als ik een verplicht aantal uren zou moeten werken zou ik dit hoogstwaarschijnlijk niet redden…
  Ik hoop dat jouw blog de ogen opent van de hoge bobo’s die deze regel heeft bedacht, zodat diegene snel op zijn besluit terugkomt!

 11. Ik ben het helemaal eens met Jos ,en inderdaad gaat deze regeling zijn doel voorbij schieten. Iemand die in het ziekenhuis werkt en af en toe wil bijspringen in de wijk die raken nu hun 2 e baantje kwijt en wij goed ingewerkte krachten.

 12. Inderdaad gaat deze regeling zijn doel voorbij schieten. Op mijn werk krijgen de 0-urencontracten elk jaar een contract aangeboden met het gemiddelde aantal uren dat ze gewerkt hebben. Een aantal maakt er gebruik van en de meeste niet….omdat ze flexibel willen blijven en een keus hebben om ‘ nee’ te zeggen. Het wordt een groot probleem als dit wordt doorgezet.

 13. Inderdaad! Op dit moment heb ik alleen een 0-urencontract (2 zelfs) en werk meer uren dan ik met een vast contract werkte. Ik kan zelf bepalen wat mij wanneer uitkomt en dat is bijzonder gemakkelijk met 2 opgroeiende kinderen. Geen gedoe meer met planners en ruilen. Alle begrip overigens voor collega’s die wel om een vast contract zitten te springen en het niet krijgen.

 14. Helemaal mee eens!
  Ik werk naast mijn opleiding in de zorg met een nulurencontract. Op deze manier werk ik gemiddeld 10-15 uur per week en kan ik zelf bepalen of ik kan werken of niet. Als de nulurencontracten verdwijnen, wordt het personeelstekort alleen maar groter.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.