Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties16

Blog Jos: ‘Hoe hoog moet de AOW-leeftijd zijn?’

Doorwerken in de zorg tot je er op hoge leeftijd bij neervalt: in de Verenigde Staten gebeurt het al. Jos hoopt dat het ons bespaart blijft, en heeft wel een idee hoe.
Blog Jos: 'Hoe hoog moet de AOW-leeftijd zijn?'
Foto: Martie Schultz

Een OK-verpleegkundige loopt nietsvermoedend de koffiekamer in en wordt verrast door haar collega’s. Ze is jarig en wordt toegezongen. Ze krijgt een sjerp om, een kroontje op en bloemen. Want deze verpleegkundige is niet zo maar jarig. Ze is de oudste nog werkende verpleegkundige in Amerika.

Is dat ook iets wat ons in de toekomst te wachten staat? Dat verpleegkundigen en verzorgenden maar blijven doorwerken tot ze er echt bij neervallen? Als het aan de plannen van de regering ligt, gaat de AOW-leeftijd steeds meer omhoog. “De levensverwachting stijgt, dus dan mag de AOW-gerechtigde leeftijd ook omhoog” is de redenering.

En hoe gaan we dan om met de zware beroepen? Toen de plannen hierover bekend werden hebben politieke partijen zich sterk gemaakt om voor zware beroepen een uitzondering te maken.  Sterker nog, een flexibele AOW was zelfs onderdeel van het pensioenakkoord uit 2010. Maar helaas: de staatssecretaris vindt het allemaal te duur.

Recente verzuimcijfers in de sector VVT laten een stijging zien van het verzuim in de zorg: ruim 7% in het eerste kwartaal van 2015. Zorgwekkend is het feit dat naarmate de werknemer ouder wordt, het verzuimpercentage stijgt. In de branche is dat landelijk voor de categorie 46 t/m 55 jaar 7,35% en voor de categorie 56 jaar en ouder zelfs 8,92%. En het gaat vooral om langdurig verzuim: 2,64% van het verzuimpercentage ligt in de klasse van 3 maanden tot een jaar!

Knappe koppen buigen zich al jaren over manieren om het verzuim terug te dringen. Er wordt gewerkt met verzuimcoaches. Je mag je niet meer ziekmelden, maar je vraagt verzuimverlof aan. Je leidinggevende gaat met je in gesprek en je moet een aantal EVOB-vragen beantwoorden. EVOB?! Ja Een Eigen Verklaring Omtrent je Belastbaarheid. Populair gezegd: wat kun je nog wel en wat niet. Bij rugklachten kun je niet meer tillen, maar wel de telefoon beantwoorden. Er kan dan vervangend werk voor je worden gezocht…

Mag ik eens een simpele oplossing bedenken? Verlaag de AOW-gerechtigde leeftijd voor werkers in de zorg. Iedereen is ervan overtuigd dat het werken in de zorg met de handen aan het bed een zwaar beroep is. Je hoeft de langdurige verzuimcijfers er maar op na te kijken en je ziet dat – naarmate de werknemer ouder wordt – de klachten toenemen. En de kosten die daarmee gemoeid zijn? Per FTE ruim 1500 euro per maand. Na twee jaar ziek zijn volgt dan ontslag. Het UWV komt eraan te pas. Nou, als je ouder bent dan 50, dan is de kans op het vinden van een nieuwe baan (zeker als je moet worden omgeschoold) ongeveer net zo groot als het vinden van een grote veiligheidsspeld in een hooiberg.

Overal in het land is in de sector VVT het verzuim stijgende, vooral in de leeftijdscategorie >45 jaar.  Dat komt door de werkdruk, de bemoeizucht van de regelgevenden en het feit dat het werk gewoon zwaar is. Ik zeg: omlaag die pensioengerechtigde leeftijd en zorg ervoor dat zij die hun hele leven lang hard hebben gewerkt voor de medemens, er op tijd mee op kunnen houden, voordat ze helemaal versleten zijn!

De verpleegkundige in het filmpje heeft er met haar 90 jaar nog alle plezier in. En dat is mooi. Maar de realiteit gebiedt te zeggen dat zij echt een uitzondering is.

16 REACTIES

 1. Dank zij de bezuinigingen volop in reorganisatie, 25 tot 30% van onze zorguren in moeten leveren terwijl de bewoners (gesloten verpleegafdeling PG) steeds zwaardere zorg nodig hebben. Werkte ik 2 jaar geleden regelmatig 6 diensten (48uur) in 7 dagen (ik ben parttimer, maar anders ‘kwam het rooster niet uit’), nu moeten we 8 uur aan een stuk doorrennen, geen pauzes, een constante fysieke piekbelasting van 7.15 tot 14.00 uur, eten terwijl je rapporteerd aan het eind van je dienst. Na 2 diensten lig ik thuis gebroken op de bank. Als eerder stoppen niet mogelijk is, laat die kantoortijgers in Den Haag dan gewoon de zorg weer werkbaar maken. Heb je ook nog eens tijd om een keer de arm om iemands schouder te slaan een een praatje te maken met de bewoners die we nu de hele dag op de huiskamer aan hun lot moeten overlaten omdat wij aan het rondrennen zijn. Maar op papier ziet het er erg mooi uit, en ja verder kijken economen en bestuurders/regering blijkbaar niet.

 2. Lees alle reacties
 3. Zelf werkzaam in de ouderenzorg-intramuraal. Ik ben van mening dat het werk fysiek te zwaar om tot 67 vol te houden. 8 uur rennen per dienst, tillen, buigen enz. Ook de werkdruk speelt een negatieve rol.
  vroeger mocht je met 60  naar een verzorgingshuis-nu sta je tot bijna 70 aan het bed.
  Minder uren werken is voor mij financieel niet haalbaar.
  De mensen die deze wetten maken hebben blijkbaar geen idee wat het werk inhoud. Op papier is alles mogelijk maar de praktijk is volkomen anders.
  Voorstel: werk 1 week mee 

 4. Ik ben er ook op voor om eerder te stoppen met de zorg en zoek een politieke partij, die het voor ons op neemt. Wij ouderen zijn al met 17 jaar in de verpleging gegaan, hard werken met weinig hulpmiddelen. Het ziekteverzuim wordt hoger naar mate je ouder wordt. Ik durf gerust te zeggen, dat ik mede door mijn jaren werkzaamheden in de zorg al behoorlijk slijtage heb opgelopen en wat te zeggen van alle moeilijke situaties, waar je al die jaren voor hebt gestaan.
  Dus verdienen wij het om eerder te stoppen met de zorg!!! 

 5. Beste Jos,
  wat een goed idee!
  Ik hoop van harte dat de politiek dit overneemt.
  Toen er sprake was van een verhoging van de pensioengerechtigde leeftijd was er  naar mijn idee geen enkele partij of vakbond  die het opnam voor medewerkers uit de zorgsector.
  Terwijl een kind kan bedenken dat het maar voor een kleine groep weggelegd is om daadwerkelijk tot 67 jaar door te werken (het gros zal eindigen in de WAO of WW/bijstand-als deze sociale vangnetten dan nog bestaan-)
   Ook kun je je afvragen of het wenselijk is om tot die leeftijd op de werkvloer/ aan het bed te staan.
  Ben je rond die leeftijd nog sterk en flexibel genoeg om je werk naar behoren uit te voeren? 
  Het leven is te kort om tot je 67e door te moeten werken!
  Welke politieke partij neemt het voor ons op?

 6. Je kunt in ieder geval vanaf je 55e met vervroegd pensioen. Ik ben 60 jr en overweeg volgend jaar of zoiets. Deo volente met gedeeltelijk vervroegd pensioen te gaan en daarnaast 6 diensten per maand te werken.Via de invalpool en uitzendbureau. Dat laatste doe ik incidenteel al. Dat is dus wel een optie voor de oudere verpleegkundige of verzorgende. Men kan ook minder gaan werken, zo doe ik het ook. Trouwens het ziekteverzuim is niet significant hoger naar mate de leeftijd. Ik ben praktisch niet ziek bijv. En op de afdeling met een zeer hoge turnover en werkdruk zie ik een groot aandeel van jongeren en middelbare leeftijd die ziek zijn. M.a.w. het is niet voorbehouden voor ouderen met een hoog percentage zieken. Volgens mij heeft het meer te maken met werkdruk, stress, omgeving, , leiding, sfeer, veiligheid en persoon zelf.

 7. Beste Jos
  Ik ben blij dat jij dit onderwerp bespreekbaar maakt
  want inderdaad om straks zelf met je rollator naar het werk te gaan is toch niet wat we willen.
  gun mensen na al jaren van zware arbeid voor hun medemens ook hun eigen rust.
  En laat het vrij voor wie nog wat jaartjes willen doorgaan.
  alle respect, maar niet iedereen is in die positie. Dus geen moeten, maar mogen.

 8. Leuke blog Jos!
  Ik ben het ook grotendeels met je eens.
  Er zou eigenlijk een regelgeving moeten zijn dat je in zware beroepen na veertig dienstjaren de keus krijgt om door te gaan (gedeeltelijk danwel voltijds) of te stoppen. Tevens zou de steeds veranderende regelgeving, die in mijn ogen mede oorzaak is van de toenemende werkdruk, moeten verdwijnen en plaats maken voor eenduidigheid waar zorg aan dient te voldoen. Nu is het zo dat het geld op de eerste plaats komt en niet de client! De regering doet er alles aan om kosten te besparen maar beseft niet dat uiteindelijk de client de dupe wordt van deze bemoeizucht.

 9. Ik ben op mijn 19e begonnen in de zorg en ben nu 57, dus dat is 38 jaar full-time. Ik moet dus nog zeker 10 jaar, dat betekent dat ik in totaal straks 48 jaar werk. Moet dus op mijn 67e nog zien of ik nog leuke dingen kan doen of dat ik helemaal uitgerangeert ben en nog amper kan lopen, want we moeten steeds harder lopen van deze regering om met steeds minder personeel de zelfde kwaliteit van zorg te behouden. daarnaast zadelen ze ons op met steeds meer administratie, omdat registratie zo belangrijk is, want misschien kost het de zorgverzekeraar wel een deel van zijn winst. Ik denk dat het er nog van gaat komen dat verpleegkundigen en verzorgenden zich inderdaad dood moeten werken. Dan blijft er toch een hoop geld liggen vanuit het pensioen waaraan ze meebetaald hebben. Wat gebeurd daarmee? Ook de jongere verzorgenden en verpleegkundigen komen na hun opleiding amper aan de bak. Ze maken alleen kans als de ouderen op tijd (65 jaar) met pensioen gaan. Anders moeten ze wachten totdat de oudere generatie binnen de zorg zich dood heeft gewerkt. Bekend gezegde is ‘De ene z’n dood, is de ander z’n brood’. Dus Jos, mijn steun heb je

 10. Zware beroepen dienen gewoon na 40 jaar vrijgesteld te worden van arbeid . Evt is het een idee om de oudere werknemer na 40 jaar van intensieve arbeid de jongere werknemer te gaan begeleiden e/o te adviseren.
  A.Räkers heeft n.a.w. zorg nooit echt van dichtbij meegemaak. Misschien vanachter een bureautje ?

 11. Ben 63, verpleegkundige, doe via uitzendbureau af en toe een dienst in verpleeg- of verzorgingshuis, meer kan echt niet. Fysiek zwaar en met steeds minder mensen de basiszorg proberen rond te krijgen. Top Daniel, dat het je nog lukt!
  Heb in al die afgelopen jaren in veel huizen en voor veel organisaties gewerkt, maar nog nooit met een verzorgende van boven de 60! Goed idee Arda, om aan de jongere een oudere te koppelen. Blijf dromen. Wanneer schudden we die politici nou eens wakker?

 12. Ik ben zelf 60 jaar. Werk nog met veel plezier fulltime bedside in de verpleging een een top klinisch ziekenhuis maar merk wel dat de werkdruk gaat toenemen. Vooral het veel achter de computer zitten om te voldoen aan alle opgelegde regeltjes voelt niet altijd goed. Ik vraag mij werkelijk af of de patient hier beter van wordt!  Ik ben op mijn 39e in de verpleging begonnen na eerst in het onderwijs en de reclame te hebben gewerkt.
  Het is een bijzonder goede keuze geweest om uiteindelijk te kiezen voor dit prachtige beroep. Zo goed mogelijk voor de vaak kwetsbare patient zorgen en opkomen voor die patient was en is mijn motivatie.
  Ik had echter niet verwacht door de moeten werken tot 66 jaar en 3 maanden.
  Er rust een grote verantwoordelijkheid op ons, de kans op het maken van fouten door een te grote werkdruk is zeker aanwezig, ook de kwaliteit van zorg komt door de toeneame van de werkdruk niet ten goede. IK hoop nooit een cruciale fout te maken! En ik hoop dat mijn gezondheid goed blijft om optimaal te kunnen blijven functioneren. Jammer inderdaad dat er niet gekeken wordt naar de zware beroepen en om daar de aow leeftijd op aan te passen. Vooral voor diegenen zoals ik, die 100 % moeten blijven werken om tot een redelijk pensioen te komen,  is dit extra cru.

 13. Ik denk dat het ook heel zwaar wordt tot  de leeftijd van 65/67 door te gaan, zeker als je aan het bed staat. Ze kunnen de’ oudere jongere’ beter gebruiken om de jongere de praktijk goed aan te leren. Ik heb zelf een erg ‘ouderwetse ‘opleiding gehad, waarbij ik het vak heel goed heb geleerd. Ook de theorie kan ondertussen beter worden onderwezen door de oudere werknemer, want hier schort het ook nog wel eens aan. Dus samen oplopen lijkt me een heel goed systeem, dus aan iedere oudere een jongere koppelen .Dit zal de kwaliteit van de zorg zeker heel erg verbeteren en het maakt het werk voor de oudere lichter

 14. Jos,
  ik ben het helemaal met je eens  eerder stoppen dan 67 /70 jaar moet echt . ik vind het onverantwoord om door te werken met de handen aan het bed .
  voor je het weet lig je zelf in dat bed! bedankt voor het te lang doorwerken!
   de politiek moet wakker worden en rap een beetje .
  Niet eens ben ik het met Belinda  wel een met  Miranda .

 15. Belinda dat is mi het probleem verleggen of denk je dat lager geschoolden het zware werk wel tot hoge leeftijd kunnen volhouden? Ik denk dat de regering zich eens achter de oren moet krabben, zij willen zo graag één Europa, laat ze er dan ook voor zorgen dat de pensioenleeftijd in al die landen gelijk is. Niet in zuid Europa met 50 jaar met pensioen en wij maar doorwerken tot misschien wel 70 jaar om dat te compenseren.

 16. Ik ben IC verpleegkundige en merk dat vooral het wassen,verschonen,draaien en mobiliseren van IC patienten erg zwaar is.Een idee zou kunnen zijn,dat er op verschillende niveau’s wordt gewerkt.Bv doo rondersteuning van anders geschoolde verzorgenden die dan het zware lichamelijke werk zouden kunnen doen.En dan zonder,dat je daar gespecialiseerde verpleegkundige voor moet inleveren.Dan denk ik dat ik nog heel lang mijn vak zou kunnen uitoefenen.
  Maar het probleem zal waarschijnlijk wel weer zijn,dat er geen geld is..zoals altijd…

 17. Jos, dit is een gemiste kans om te komen tot een échte oplossing voor het zware werk een het bed. Stoppen met werken alleen omdat het mentaal en/of fysiek te zwaar is vind ik een verkeerd argument. Voor heel veel mensen is werken en zeker werken in de zorg een levensinvulling. Stoppen met werken en in de AOW is zeker niet zaligmakend. Bekijk de statistieken van overlijdens direct na het pensioen!
  Werken in een omgeving die rekening houdt met verschillende leeftijden, die gebruik maakt van de verschillende levensfases en creatief zoekt naar oplossingen is mijns inziens een betere oplossing dan stoppen. Hier zou ik graag eens over meedenken om de zorg aantrekkelijk te houden voor álle leeftijden.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.