Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog Jos: ‘Hoezo privacy?’

In de apotheek van Jos is het moeilijk om de privacy te bewaren. Daar zouden we misschien ook zelf wat vaker bij moeten stilstaan.
Blog Jos: 'Hoezo privacy?'
Foto: stockexchange

Onlangs stond ik te wachten bij de apotheek om medicijnen op te halen. Voor me liep een man naar binnen, de smartphone aan het oor. Hij liep langs de nummerautomaat maar keerde al ras op de schreden terug om alsnog nummertje 59 te halen. Die had ik al in mijn hand, maar op de vroege ochtend ben ik nog best meegaand. Daar komt nog bij dat ik de man ook ken. Ik steek hem het nummertje toe, zeg ‘goedemorgen’. Hij is direct aan de beurt.
Wij komen zo aan de praat en ik vertel hem gekscherend dat je op deze manier niet eens meer incognito naar de apotheek kunt, want voor je het weet, is het bekend dat je medicijnen hebt gehaald. ’Wat zou hij toch mankeren?!’ Intussen had hij de persoon die hij aan de lijn had, aangegeven dat hij bezig was, en dus even moest wachten.
Ik heb mijn natuurlijke nieuwsgierigheid kunnen bedwingen, heb niet gevraagd waar hij last van heeft. Al lopend naar de uitgang hoor ik hem grappen tegen zijn gesprekspartner aan de andere kant van de lijn: ‘Ik ben in de apotheek en had het met iemand over privacy. Ja, je kunt in je eigen dorp niet ongezien naar de apotheek. Nee, gelukkig roepen ze niet iets over de medicijnen voor de meneer met de SOA bij loket zes!’
En toch: we houden elkaar met zijn allen in de gaten. Als de apotheekbestelservice de pakken incopads thuis komt afleveren, dan hoor je bijna de voor het raam staande buurvrouw denken: ‘Ach gut, nu ook al incontinent!’ In de wachtkamer van de huisarts is het ook bijna onmogelijk om je te ‘verstoppen’ als je voor een aandoening die je liever niet bekend maakt, een afspraak hebt.
We kunnen allemaal wel zeggen dat we privacy hoog in het vaandel hebben. Maar mensen praten toch wel, interpreteren erop los en voor je het weet, mankeer je in de volksmond van alles.  Ik ben er intussen van overtuigd dat de beste manier om privacy te bewaken is om de nieuwsgierigheid van anderen te benoemen, en op zijn tijd te zeggen: ‘Daar praat ik niet over!’
Blijft nog wel de vraag: waar had die bekende nou last van?!

Wil je reageren? Registreren kan heel eenvoudig én gratis.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.