Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Blog Jos: ‘Laten we eens denken over mogelijkheden!’

Jos doet mee aan een discussieprogramma rond de vraag of kinderen meer voor hun bejaarde ouders moeten zorgen. Hij ergert zich suf aan de holle retoriek van PVV's Fleur Agema.
Blog Jos: 'Laten we eens denken over mogelijkheden!'

Ik krijg een definitief telefoontje van de redactie van Arena, het debatprogramma op Nederland 2 van de EO. Die avond gaat het programma over de stelling ‘Moeten kinderen meer voor hun bejaarde ouders doen?’ Zij willen mij graag als mantelzorger in het ‘JA’-team hebben. Even later zie ik op de website van de Evangelische Omroep dat mijn team wordt aangevoerd door Sabine Uitslag en verder bestaat uit Aad Koster en Deirdre Beneken. Koster is van de brancheorganisatie Actiz en Beneken is lector mantelzorg aan de Tilburg University.  Het ‘nee’-team wordt aangevoerd door Jörgen Raymann en bestaat verder uit mevrouw Van Es (nee, niet zijn tante), huisarts Van Mil, en Fleur Agema.

Kennismaken met de teamleden en de teamcaptain is leuk. Koster kent me via Twitter, en Beneken is verheugd te horen dat ik de 3-daagse cursus over familiezorg heb gevolgd. Sabine Uitslag is als verpleegkundige ook goed in staat om haar standpunt over mantelzorg te verwoorden. Na 35 minuten blijkt toch een ruime meerderheid tegenstander te zijn van de stelling, dat kinderen meer voor hun bejaarde ouders moeten doen. Ik ga mijn argumenten niet herhalen, maar wil och wel even kwijt hoe irritant het is als kretologie het wint van argumenten.

Fleur Agema heeft er een handje van. In de uitzending geeft ze enkele malen aan dat er uren afgaan van de thuiszorg. Dat ze ‘huishoudelijke hulp’ bedoelt, wordt er gemakshalve niet bij gezegd, maar het zet wel de toon. Inleveren doet niemand graag. En: je kon erop wachten: de graaiers, de dikke auto’s, de topsalarissen, ze komen aan het einde plotseling ook weer uit haar mond gerold. Niet in relatie tot het onderwerp (de mantelzorg), maar omdat het zo vlak voor de verkiezingen best wel lekker bekt. Kretologie zonder fundering. Wat Agema zelf doet om die teloorgang van de zorg tegen te gaan, daar krijg je geen antwoord op.

Ik krijg forse jeuk van dit soort populaire kretologie. Het zou mooi zijn als er nu eens gedacht wordt in mogelijkheden in plaats van in problemen. Als verpleegkundigen doen wij dat al jaren! Als mantelzorger neem ik die goede gewoontes graag over.

19 maart zijn de gemeenteraadsverkiezingen. De zorg is daar een van de belangrijkste onderwerpen. Van mij zal je geen stemsuggestie krijgen. Ik zoek het liefst een lokale politicus die het volgende in zijn statement zegt: ‘Politici moeten zuinig zijn met beloften. Na de verkiezingen moet er onderhandeld worden met anderen. Dat wordt geven en nemen. Daarom beloof ik niks. Behalve dan dat ik mijn best ga doen. Voor goede zorg, sociaal beleid en een krachtige gemeente!’ Nou woont er toevallig zo eentje in mijn gemeente maar hij zal mijn stem niet krijgen. Ik stem al jaren op een vrouw!

Wil je reageren? Registreren kan heel eenvoudig én gratis.

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.