Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Blog Jos: ‘Veranderingen in de wijk zijn voelbaar’

Ook al werkt Jos in een VTT team, toch ontkomen hij en zijn collega's niet aan de veranderingen in de wijkverpleging die sinds dit jaar ingingen.
Jos is sinds begin 2015 meer bezig met regeltjes
Jos is sinds begin 2015 meer bezig met regeltjes

‘Er is sinds 1 januari zeker veel veranderd?’ Aan het begin van 2015 was ik geneigd om daar nogal gemakkelijk over te doen. Per slot van rekening heb ik in mijn werk in een technisch team veel te maken met MSVT of terminale zorg en dat is nog wel redelijk geregeld. Maar nu, enkele weken later, ben ik toch wat minder positief.

Ik zou zo graag willen dat het nog een paar jaar 2014 kan blijven! We werken nu met zorgarrangementen en zorgdoelen. Zo’n zorgdoel is vaak gekoppeld aan een basistijd. Al de zorgdoelen bij elkaar geeft dan een tijd aan die je mag besteden aan een cliënt. (Ik weet het, da’s nogal gemakkelijk omschreven, maar hier komt het wel op neer). Nu is zo’n zorgarrangement voor reguliere zorg vrij standaard, en zeker ook niet aan wijzigingen onderhevig. Want: als je een zorgdoel aanpast, hoort daar ook de aanpassing van het zorgarrangement bij, en vervolgens wellicht ook de tijd die je kunt besteden (en het geld dat daarbij hoort).

Hervormingen langdurige zorg

Wat verandert er allemaal als zowel de verzorging als de verpleging in 2015 worden overgeheveld van de AWBZ naar de Zorgverzekeringswet (Zvw)? In dit dossier houdt Nursing het voor je bij. >>>

Maar wij worden er erg onrustig van. Neem een cliënt als mevrouw Van Dam. Gemetastaseerd mammacarcinoom, botmetastasen en mogelijk ook uitzaaiingen in de hersenen. Mevrouw krijgt ADL-ondersteuning van het wijkteam en ons technisch team komt voor de pijnbestrijding via de morfinepomp, en het toedienen van vocht via een perifeer infuus. Prima zorgarrangement gemaakt in het elektronisch zorg dossier (EZD). Wijkteam en wij kunnen er prima mee uit de voeten.

Maar: wat gebeurt er? Ondanks laxans als profylaxe krijgt mevrouw door het morfinegebruik obstipatie. Huisarts schrijft een klysma voor. Om gelegitimeerde zorg te leveren moet je dan twee dingen doen: je moet het nieuwe zorgdoel omschrijven en je moet de tijd voor de oplossing die je hebt, ook weer beschrijven. Anders: geen betaling.

Een dag later blijkt mevrouw een delier te ontwikkelen, waardoor er haloperidol moet worden toegediend. Je raadt het al: zorgdoel beschrijven voor de legitimatie van de extra zorg die je nodig hebt om het delier te bestrijden. Vervolgens heeft mevrouw een katheter nodig, en moet er ook een antidecubitusmatras komen omdat mevrouw steeds minder uit bed komt. Elke keer weer: zorgplan aanpassen door het beschrijven van nieuwe doelen om de extra tijd te kunnen legitimeren.

En als je weet dat wij in ons team gemiddeld tussen de 15 en 20 cliënten hebben zoals mevrouw Van Dam, dan ben je heel wat tijd kwijt om de administratie op peil te houden. Dat kost weer tijd (en dus geld want het is allemaal cliëntgebonden zorgtijd).

Ik weet het: het zou de kwaliteit van zorg moeten verbeteren, maar voorlopig maakt het van mij als verpleegkundige meer en meer iemand die met regeltjes, formulieren en verpleegplannen bezig is. En daar heb ik 37 jaar geleden mijn kantoorbaan niet voor ingeruild!

3 REACTIES

 1. MSVT: houdt dan in alleen de wond en de stoma zorg.
  Ik viel pas in bij een zorginstelling. Daar was een Meneer die een buikwond had en een stoma. De wond moet onder de douche gespoeld worden. Dhr is dan voor meer als de helft nat.
  Ik vroeg aan Dhr wil u zich ook even helemaal douchen of is dit pas gedaan.
  Dhr keek mij heel verbaasd aan en zei ‘kan dit dan’. Ik zeg natuurlijk dat is maar even wat meer werk en voor u heel fijn.
  Dhr was al meer dan 3 wkn thuis en er was niemand geweest die dit gevraagd had.
  Natuurlijk is deze dhr wel in staat om zichzelf te douchen. Maar de buikwond mag niet tussen door nat worden. Dus buiten de zorg momenten kan dhr niet douchen. Dhr lekker laten douchen en zijn haren laten wassen. Toen ik wegging zag ik een positievere man, dan toen ik binnen kwam. Wat een douchebeurt en wat aandacht kan doen. Ik heb het gerapporteerd in zijn electronisch zorgdossier en hoop dat dhr nog een keer gedoucht wordt door een vaste collega.
  Jammer dat er tegenwoordig niet meer verder gekeken wordt als het MSVT formulier en niet holistisch naar de gehele mens.

 2. Lees alle reacties
 3. Klinkt onnodig ingewikkeld en tijdrovend. Dit moet toch eenvoudiger kunnen. Kan dit geautomatiseerd worden? Bijvoorbeeld door catheterzorg aan te vinken , dat dit in je zorgplan verschijnt met bijbehorende tijd die je er aan mag besteden. En een link erbij zodat dit gelijk bij degene terecht komt die dit vergoed? Werkgever zou eens kunnen overleggen met automatisering zorgdossier.

 4. Ik begrijp wat je bedoeld, ik ben wijkverpleegkundige en heb vaak te maken met terminale cliënten. Ook ik heb soms het idee dat je constant achter de feiten aanloopt, Heb ik vandaag het zorgdossier en de zorgafspraken aangepast morgen moet het weer. Vorig jaar had je een ’terminaalpakket’ waar je alles onder weg kon schrijven nu heb ik het gevoel dat ik dagelijks nieuwe afspraken moet maken en weer hetzorgdossier moet aanpassen wat erg veel tijd vraagt.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.