Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog Jos: ‘Waar kijk jij naar uit in 2016?’

Jos kijkt terug op wat het jaar hem allemaal heeft gebracht, en kijkt alvast vooruit. 'Om middernacht zal in heel veel gezinnen stil worden gestaan bij hen die er niet meer zijn.'
oliebollen.jpg

Ondanks dat ik het liefst vooruit kijk, is het goed om soms terug te kijken op wat het jaar allemaal heeft gebracht. Het einde van het jaar is daar altijd een goed moment voor.

Deze keer word ik daar niet vrolijk van. Zeker als ik kijk naar wat er allemaal de afgelopen maanden in onze grote boze wereld is gebeurd: Parijs, Beirut, Aleppo, San Albertino, Boston (en zo kan ik nog wel even doorgaan).  Ik word daar verdrietig van. Het is zeker niet mijn wereld waarin dreigingen vanuit IS, racisme, discriminatie, vluchtelingen. en wat voor ellende nog meer te bedenken is, de boventoon voeren.

Ik kijk liever vooruit naar 2016, waarin bijvoorbeeld in mijn vakgebied veel leuke dingen te wachten staan. Zo ga ik samen met een collega de kinderpalliatieve zorg binnen onze organisatie steviger verankeren. Door middel van bijscholing aan teams, contacten met ziekenhuizen, huisartsen, en het invoeren van het begrip casemanager. Wij krijgen ook uitbreiding van ons team waardoor we nog meer dan voorheen de aandacht kunnen focussen op onze cliënten.

Lees meer….
Jos maakt zich ook zorgen over het mogelijke verdwijnen van de specialistische thuiszorgteams, waar hij in werkt. Lees meer>>

Ik hoop ook dat de onzalige plannen van Achmea definitief niet doorgaan. De zorg in regio’s verdelen onder voorkeursaanbieders en aan andere aanbieders maar 75 procent vergoeden als ze toch zorg in het voor hen niet-afgesproken gebied verlenen. Waar blijft dan de gespecialiseerde zorg die teams als ons VTT team dan bieden in de regio? Het is al moeilijk genoeg om die zorg te financieren met het budget dat de verzekeraars er voor over hebben. Als je dan maar 75 procent vergoed krijgt, dan gaat het heel snel dezelfde kant op als met bedrijven als TSN…. Slecht plan!!!

Ik heb straks met de jaarwisseling een dagdienst op 31 december. In veel huiskamers zal dan worden stilgestaan met wat er allemaal is gebeurd in 2015. En daar zullen weinig van onze cliënten en hun mantelzorgers echt vrolijk van worden. En toch gaat het leven door. Om middernacht zal in heel veel gezinnen stil worden gestaan bij hen die er niet meer zijn: vaders, moeders, ooms, tantes, kinderen, opa’s, oma’s, ooms, tantes, buren, goede vrienden of vage kennissen. Of er wordt gedacht aan de vraag of iemand er de volgende jaarwisseling nog wel is.

En dan gaan we gewoon weer door naar 2016: Nieuwjaarsconcert, de Paus op tv en schansspringen bij Garmisch Partenkirchen. Het is al jaren lang een traditie bij mijn schoonfamilie, en dat zal dus ook nu weer gebeuren. Ik wens iedereen een zinvolle Oudejaarsdag en al het goede voor 2016, zowel privé als zakelijk!

Waar kijk jij naar uit in 2016? Laat een reactie achter bij mijn blog op Facebook.

Door technische werkzaamheden kun je tijdelijk niet inloggen (en dus ook niet reageren) op Nursing.nl. Je behoudt wel toegang tot alle artikelen. Is het digitale magazine onderdeel van je abonnement, dan ontvang je dit vanaf nu maandelijks via een e-mail. 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.