Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Blog Jos: ‘Wie ben ik vanaf 2015?’

Ik ga in volle vaart op een identiteitscrisis af. Ik snap het niet meer. En – wat erger is – mijn cliënten al helemaal niet meer.
Blog Jos: 'Wie ben ik vanaf 2015?'

Even heel kort door de bocht: per 1 januari 2015 wordt de wijkverpleegkundige zorg bekostigd door de zorgverzekeraars. Veel minder bemoeienissen van het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) want de zorgverzekeraars zwaaien nu voor een groot deel de verdeelscepter.
Die hebben het maar druk met de voorbereidingen. Er moet met elke cliënt voor 1 april 2015 gesproken worden over de zorg. Kort vertaald: heeft u het allemaal wel nodig? Kan niet een mantelzorger meer voor u gaan doen? Dit alles onder het motto: de thuiszorgorganisaties moeten meer gaan doen voor minder geld.

De zorgorganisaties weten over het algemeen echt nog niet wat er allemaal moet gebeuren. Kijk maar eens naar de lijst met vragen die zorgorganisaties hebben gesteld aan verzekeringsmaatschappij als Menzis. Maar liefst 269 vraagstukken!

Alleen hbo-verpleegkundige kan nog zzp’en

Mbo-verpleegkundigen en verzorgenden die als zelfstandige zonder personeel (zzp’ers) in de zorg werken, raken hun cliënten kwijt. Want verzekeraars zouden voor 2015 geen zaken meer doen met zzp’ers met een mbo-diploma in de zorg. Lees hier >>>

Laat ik eerlijk zijn: er zijn best zorgsituaties waarin de mogelijkheden die mantelzorgers hebben niet  benut worden. Maar er zijn ook zorgvragers, die geen mantelzorgers hebben. En ook daar moet dus worden bezuinigd op de zorg.

Er wordt volop gesproken over segment 1 en segment 2 verpleegkundigen. De segment-1-zuster-of-broeder moet volgens de wandelgangen een onafhankelijke hbo-opgeleide verpleegkundige zijn, die langs gaat bij de cliënt en de indicatie stelt en aanvraagt. Niet de vertrouwde zuster die de situatie kent en aan een kort maar duidelijk gesprek voldoende zal hebben. Nee, het wordt een uitgebreid keukentafelgesprek met een volledig onduidelijke uitkomst. Voor het onafhankelijke is wat te zeggen, maar waar vinden we die? Zijn er duizenden onafhankelijke, hbo-opgeleide verpleegkundigen beschikbaar? Ik heb ze nog niet gevonden. Een filmpje van Buurtzorg maakt op ludieke wijze duidelijk hoe absurd deze situatie kan zijn.

Ik ben geen voorstander van de segment-1-en-segment-2-regel. Nee, ik wil het eenvoudig en simpel. Geen andere vorm van dezelfde bureaucratie als we hadden met het CIZ.  Ik wil dat de hbo-verpleegkundigen het werk kunnen blijven doen wat ze nu al doen en waar ze goed in zijn: met korte lijnen en inzicht van zaken de cliënt helpen. Werkend naar een zo hoog mogelijk niveau van zelfredzaamheid, samen met de mantelzorgers. Daar heb je geen segmenten voor nodig, maar simpele, holistische zorg.

Ik vrees dat ik aan het einde van dit jaar echt niet meer weet wie ik ben. Ik wil niet in segment 1 of 2 geduwd worden. Ik wil gewoon de beste zorg blijven leveren met de beperkte mogelijkheden die er in 2015 zijn. En da’s al moeilijk zat!

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Beste Jos,
    voor de duidelijkheid de segment 1 wijkverpleegkundige neemt plaats in het sociale wijkteam en werkt net als de zichtbare schakel. Dit komt per gemiddelde stad neer op 2,5 fte dus per wijk zo’n 16 uur. Deze wijkverpleegkundige doet niet pluis gesprekken en wordt betrokken bij multiproblem gezinnen waar ook wijkverpleegkundige zorg noodzakelijk is. Waarschijnlijk weinig indicatie werk want dat wordt gewoon door de segment 2 wijkverpleegkundige gedaan die ook samen met haar teamgenoten van niv 3 en 4 zorg verleent. De segment 1 wijkverpleegkundige kan naast de 16 uur natuurlijk ook prima als segment 2 wijkverpleegkundige werken.
    Dietske van Maanen
    wijkverpleegkundige.nl

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.