Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog Jos: ‘Wij gaan zelfsturen!’

'Zelfsturend? Zijn we dat nog niet dan?!’ Nou nee, moet dan het antwoord zijn. Maar ook binnen mijn eigen organisatie gaat het roer om. ‘Terug naar de bedoeling’, zoals het heet. De professional wordt weer in zijn (of haar) kracht gezet. Binnen het team de verantwoording dragen voor de planning, de bereikbaarheid, de financiën, kortom – bijna – alles.
Blog Jos: 'Wij gaan zelfsturen!'
Foto: Arno Massee

Het principe van Buurtzorg wordt de nieuwe leidraad voor de thuiszorg in onze regio. Het wordt een frisse kijk op de zorg: ‘Goede zorg thuis vraagt een professionele en toegewijde belangstelling voor de persoonlijke situatie van de cliënt. Zo snel mogelijk inspelen op zorgvragen, samen oplossingen zoeken, grotere problemen voorkomen. Buurtzorg levert deze professionele zorg, regelt de zaken eromheen en zorgt ervoor dat iemand zelf kan blijven beslissen over wat er nodig is’. Zoals het op de website van Buurtzorg staat klinkt het goed. Want willen we dat niet allemaal, het beste voor onze cliënt?

Boze tongen beweren dat het niet meer is dan een ordinaire bezuinigingsmaatregel. Want: geen planners meer, de managementlaag er tussen uit, dat moet toch geld schelen? En dat is ook zo! Maar, het grote voordeel zit in de vrijheid die je als professional hebt om je werk zelf in te delen.

En dan even terug naar de opmerking in de aanhef: ‘Wij zijn toch al zelfsturend?’ Ja, binnen het team waarin ik werk (Verpleegkundig Thuiszorg Technologie-team) regelen we al heel veel zelf. We plannen en roosteren al jaren binnen het team. Cliënten staan bij ons voorop, en wij spreken niet van ‘dwangtijden’ maar van voorkeurstijden. Wij werken de hele dag door, eten een boterhammetje in de auto op weg naar de volgende cliënt, en als het nodig is werken we over: een, twee of drie uur, geen probleem!

Het knelpunt bij de zelfsturing ligt niet in de wijze waarop wij met cliënten en zo omgaan, maar meer in het omgaan met de verantwoordelijkheid van de financiën. En hoe vind je de ideale teammix? Hoeveel denkers, doeners en willers heb je nodig? En hebben we die allemaal in ons team? Of zitten we vol met specialisten, groepswerkers en zorgdragers?

Het zal nog een hele kluif worden. We gaan er na de zomer aan beginnen, en ik hou er met mijn afspraken nu al rekening mee dat het veel, heel veel tijd gaat kosten!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.