Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog Kim: 7 positieve gedachten om het studeren makkelijker te maken

Kim klom de afgelopen jaren op van helpende tot student hbo-v en deelt haar studeertips met jou.
persoon op de top van een berg
In haar laatste blog voor Nursing kijkt Kim terug naar waar ze vandaan komt (foto: Jorge Salvador)

Mijn laatste blog voor Nursing. Een mooi moment om terug te kijken naar waar ik vandaan kom (mbo niveau 2, helpende) tot waar ik nu sta (eerstejaars hbo-v). In de afgelopen jaren heb ik veel geleerd, op persoonlijk vlak maar ook beroepsmatig. Hier heb ik een aantal lessen uit gehaald die ik met jullie wil delen. Misschien heb jij er als student ook iets aan!

1. Vergelijk jezelf niet met anderen

Ik was geneigd mijn werk met dat van medestudenten te vergelijken. Als ik dan zag dat zij een verslag anders aanpakten dan ik, twijfelde ik aan mijn eigen werk. Wat mij helpt is de gedachte dat er bepaalde criteria zijn waar je aan moet voldoen. Als je je hier aan houdt, dan zit je goed. Iedereen doet het anders en meerdere manieren zijn goed. Vertrouw op je eigen creativiteit!

2. Goed is goed, het hoeft niet perfect

Ik ben kritisch op mijn werk, op zich een mooie kwaliteit. Maar soms slaat het door in perfectionisme en dat is niet fijn. Je kunt jezelf vastzetten met de eis dat een opdracht in 1 keer goed moet gaan. Ik werd me bewust van die negatieve gedachten. Door de jaren heen leerde ik meer te vertrouwen op mezelf. Je doet je best, meer kun je niet doen.

3. Soms gaat het even wat minder

Ik denk dat we ons allemaal wel een moment kunnen herinneren dat de studie of stage stroef verliepen. Voor mij was dat tijdens mijn mbo-v, toen ik een depressie had. Dit zorgde ervoor dat ik even een stapje terug moest doen. Eerst baalde ik daar gigantisch van en voelde het als falen. Ik was bang dat ik vertraging zou oplopen. Maar juist door te accepteren dat het even wat minder ging kon ik verder. En uiteindelijk diplomeerde ik toch gelijk met mijn medestudenten.

4. Iedereen twijfelt weleens aan zichzelf

Soms lijkt het alsof sommige mensen nooit twijfelen aan zichzelf. Omdat ze altijd het voortouw nemen en nieuwe dingen niet spannend lijken te vinden. Terwijl jij het misschien heel spannend vindt om die nieuwe stage in te gaan. Accepteer dat dit gevoel er is. En weet dat die zelfverzekerde medestudent ook echt wel eens twijfelt. Mij helpt het om me uit te spreken.

5. Je collega’s op stage zijn ook ooit begonnen waar jij nu staat

Tijdens mijn ziekenhuisstage kon ik opkijken tegen collega’s die al gediplomeerd waren. Dan voelde het soms vervelend of dom als ik weer eens met een vraag kwam. Maar het is juist goed om bij alles na te gaan waarom iets op een bepaalde manier gaat. Zo laat je ook zien dat je bereid bent om te leren. En vergeet nooit dat jouw kundige collega ooit in de schoenen van de stagiaire stond.

6. Je staat er niet alleen voor

Uiteindelijk studeer je voor jezelf. Maar weet dat je het niet alleen hoeft te doen! Als eerste heb je je medestudenten. Vraag elkaar om hulp of feedback. Of bespreek waar je tegenaan loopt. Dat lucht mij altijd op. Verder is er vanuit school ook veel mogelijk. Zelf heb ik op het mbo gebruikgemaakt van een soort studentendecaan. Heel fijn om met iemand te praten die je helpt met dingen als perfectionisme en zo.

7. Je kunt meer dan je denkt

Als je me vijf jaar geleden had gezegd dat ik nu op het hbo studeer, dan had ik je raar aangekeken. Op de basisschool had ik best moeite met leren. Door de jaren heen heb ik ervaren dat je daarin kunt groeien. Misschien lijkt jouw toekomstdroom nu nog onrealistisch voor jezelf. Maar als je gedisciplineerd bent en er vol voor gaat, kun je veel meer dan je zelf denkt. Gewoon doorgaan, jij komt er wel!

Dit is de laatste blog van Kim voor Nursing.nl. Bedankt voor al je leuke bijdragen Kim en veel succes!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.