Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog Kim: ‘Helaas niet voor iedereen een vrolijk kerstfeest’

Kim kijkt ieder jaar weer uit naar de feestelijke maand december met familie en vrienden. Maar door haar bijbaan in de wijk beseft ze ook steeds meer dat de feestdagen niet voor iedereen zo prettig zijn.
Foto: ANP

Wat kijk ik er toch ieder jaar weer naar uit: december! Een periode vol gezelligheid, lekker eten met familie en héérlijke feestjes met vriendinnen. En dan al die kerstverlichting in huis en op straat, dat maakt het helemaal af.

Toch is december niet voor iedereen zo’n gezellige periode. Voor mijn bijbaan in de wijk kom ik bij veel verschillende mensen thuis, en het raakt mij hoeveel mensen juist vreselijk opzien tegen de feestdagen. Beter gezegd; ze zijn blij als het 2 januari is en het ‘normale’  leven weer begint.

Zo dronk ik toen de zorg klaar was een kopje koffie met een cliënt die een aantal jaar geleden zijn partner is verloren. We kletsten wat en hij gaf aan vreselijk op te zien tegen de kerstdagen. Juist dan is het gemis van zijn partner zo groot en extra voelbaar, waardoor hij zich eenzaam voelt, legde hij uit. Toen ik wegging realiseerde ik me dat ik, samen met mijn collega van de ochtend, waarschijnlijk de enige persoon ben die de meneer die dag heeft gesproken.

Dezelfde dienst spreek ik ook een veel jongere cliënt met een beperkt sociaal netwerk. Ook hij geeft aan dat hij blij is als de feestdagen voorbij zijn. Juist tijdens deze dagen voelt hij zich extra eenzaam, omdat iedereen leuke dingen gaat doen met familie – die hij helaas niet heeft.

Dit zijn twee voorbeelden van één avonddienst. Kun je nagaan hoeveel eenzaamheid in heel Nederland is! En dan heb ik het niet alleen over de oudere mensen, eenzaamheid komt nét zo goed voor onder jongeren.

Ik ben opgegroeid in een fijn gezin en voel me dan ook gezegend met lieve ouders, zussen, tantezeggers en vriendinnen. Het voelt voor mij bijna ‘normaal’ dat de feestdagen gezellige dagen zijn. Ik werd deze avond met de neus op de feiten gedrukt dat dit helaas niet voor iedereen zo mag zijn.

Mijn gevoel werd bevestigd toen ik een artikel van het Algemeen Dagblad las. Hieruit bleek dat met kerst eenzaamheid het hardst toeslaat. Eén op de vier Nederlanders voelt zich eenzaam tijdens de feestdagen, bleek uit een onderzoek wat er was gedaan.

Zullen we met z’n allen ons steentje bijdragen en er zijn voor al deze mensen, die de feestdagen een sterk gevoel van eenzaamheid ervaren? Wanneer je net als ik tijd over hebt naast het bieden van de zorg, drink gezellig een kopje koffie met je cliënt. Je kunt er echt iemands dag fijner mee maken! Of doe mee met de kerstkaartenactie van het Ouderenfonds. Je kunt een aantal kerstkaartjes naar hen opsturen, en zij zorgen dat het bij ouderen in Nederland terechtkomt.

Wat doe jij om je steentje bij te dragen? Want:  ‘Not all of us can do great things but we can do small things with great love’

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.