Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Blog Lisette: ‘We moeten ons verzetten tegen werkdruk’

Te hoge werkdruk is in alle ziekenhuizen een issue, zegt gespecialiseerd verpleegkundige en vakbondsconsulente Lisette Carovigno. Ze pleit voor protest en spoort werknemers in de zorg aan lid te worden van FNV. ‘We moeten ons blijven roeren.’
Lisette.jpg

Verpleegkundigen zijn aanpakkers en willen doorgaans niets liever dan goede zorg leveren. In de ziekenhuiszorg is de werkdruk momenteel zo hoog, dat de kwaliteit van zorgverlening en de duurzame inzetbaarheid van medewerkers onder grote druk staan. Een greep uit mijn eigen ervaringen.

Op de afdeling waar ik werk – hartbewaking en eerste harthulp – vertonen de dienstroosters vaak al aan het begin van een roosterperiode lege plekken. Dan tel ik het ziekteverzuim dat moet worden opgevangen niet eens mee. Lege plekken worden deels door de vaste personeelsformatie opgevuld. Dat betekent in de praktijk dat iemand met een contract van 24 uur vaak 36 uur per week werkt. Maar mensen werken meestal parttime omdat ze mantelzorg verlenen of jonge kinderen hebben. Die dingen zijn dan niet meer met hun werk te combineren. Voor het opvullen van het dienstrooster wordt ook gebruik gemaakt van de flexpool: basisverpleegkundigen die flexibel ingezet worden. Echt fijn dat we een beroep op deze mensen kunnen doen, maar ze zijn niet specialistisch opgeleid. Dat levert extra verantwoordelijkheid op voor de andere teamleden. 

Als 61-jarige heb ik recht op extra roostervrije uren, zogenaamde PLB-uren, bedoeld om mijn ‘duurzame inzetbaarheid’ te bevorderen. Inmiddels heb ik maar liefst 900 PLB-uren opgespaard. Ik zou ze het liefst verdelen over de laatste jaren van mijn werkzame leven. Daar zijn ze ook voor bedoeld! Maar ik voorzie dat er, door het gebrek aan personeel, maar weinig tijd en ruimte overblijft om deze uren op te maken.

Te weinig handen aan de bedden is een van de belangrijkste oorzaken van onacceptabele werkdruk. Maar er zijn er meer. Ook de bureaucratie is enorm toegenomen. Afvinklijstjes, registratieformulieren: wat een administratieve rompslomp. Vroeger was ik daar nog geen tien, nu bijna veertig procent van mijn werktijd aan kwijt. Maar als ik graag administratief werk hadden willen doen, was ik toch wel secretaresse geworden? 

Ik sta niet alleen in mijn ervaringen; te hoge werkdruk is in de hele ziekenhuiszorg een issue. Dat weet ik van collega’s en ook onderzoeken wijzen het uit. Als we dit willen aanpakken – en dat lijkt me urgent – moeten we het onderwerp actief en vasthoudend onder de aandacht brengen van managers, bestuurders en politici. De vakbond kan daarbij een belangrijke rol spelen, zowel voor individuele medewerkers, als voor onze hele beroepsgroep.

In het ziekenhuis waar ik werk ben ik niet alleen verpleegkundige, maar ook lid van de ondernemingsraad en FNV-vakbondsconsulent. Ziekenhuismedewerkers die lid zijn van de FNV kunnen bij mij terecht voor advies en ondersteuning, of het nu om hun cao, een conflict met een leidinggevende of om te hoge werkdruk gaat. Ik zet me in voor hun individuele belangen. Als je de regels goed kent, kun je effectiever onderhandelen en krijg je meer voor elkaar, is mijn ervaring. Maar de vakbond is ook op collectief niveau van grote waarde. Zo zit de FNV namens leden met werkgevers om de tafel, onderhandelt over goede cao-afspraken en over een fatsoenlijk sociaal plan, lobbyt bij politici voor betere werkomstandigheden en organiseert zo nodig acties. 

‘Er wordt toch niet geluisterd,’ zeggen collega’s soms. Ik pleit ervoor dat we die gelatenheid laten varen. Het is van het grootste belang dat we ons blijven roeren en dat we dat gezamenlijk doen. Hoe meer mensen bezwaar  maken tegen ongewenste ontwikkelingen in de zorg, hoe krachtiger onze boodschap. Laat iedereen die dat nog niet is, lid worden van de FNV, is mijn oproep. Zodat we samen in  actie kunnen komen, onder meer tegen de te hoge werkdruk. En we ons weer volledig kunnen richten op het hart van ons werk: goede zorg bieden aan kwetsbare mensen.’

Deze blog is geschreven door een samenwerkingspartner van Nursing en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

2 REACTIES

 1. Helemaal gelijk Maria. Maar het is zaak om samen het samen als beroepsgroep op te pakken en niet steeds een tandje bij te zetten! De FNV Zorg&Welzijn zet zich voor ons in en is een campagne "ontzorg de zorgmedewerkers" gestart. Wordt met zoveel als mogelijk collega,s lid van de vakbond om sterker te staan tegenover de ziekenhuis bestuurders.

 2. Lees alle reacties
 3. We moeten meer van ons laten horen, en het niet blijven oplossen om toch maar weer te komen.
  Er is wel door de politiek oog voor het onderwijs, terwijl zij beter betaald en geregeld vakantie hebben om bij te tanken.
  Wij mogen blij zijn weer twee.weken op vakantie te kunnen, daarna extra werken en maar weer oplossen waar je met je kinderen naar toe moet.
  Ook ik heb een stuwmeer aan overuren.wat heb ik daaraan.
  En het belangrijkste de patientenveiligheid en zorg staat op het spel.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.