Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Redactioneel Marian: Hebben verpleegkundigen invloed?

Hebben verpleegkundigen genoeg invloed op hun beroepsuitoefening en de toekomst van hun beroep? Marian Adriaansen is daar niet helemaal zeker van.
Redactioneel Marian: Hebben verpleegkundigen invloed?

Let op: Marian Adriaansen opent op 13 november aanstaande het TvZ congres Innoveren is te leren. Meer informatie

‘Toevallig kwam ik deze week een TvZ van bijna 30 jaar geleden tegen waarin verslag werd gedaan van een conferentie over innovaties in de verpleging. Daarin stond een voorspelling over de te verwachten ontwikkelingen: verschuiving van intra- naar extramuraal, de dominantere positie van ouderen, toenemende mondigheid van de patiënt, het steeds chronischer worden van de klachten van patiënten en de toenemende noodzaak voor multidisciplinaire samenwerking. Michels, de eerste hoogleraar verpleeghuisgeneeskunde in Nederland, stelde dat er een gebrek aan visie op de toekomst binnen de verpleegkundige wereld heerste en dat de patiënt bij alle gepresenteerde innovaties totaal afwezig was. Ik moest daaraan denken bij het interview met Cathy Verbeek, lid van de RvB van UMC St Radboud. Zij merkte op, in verband met het dossier van dit nummer met als thema Verpleegkundige invloed, dat invloed van verpleegkundigen op zichzelf geen betekenis heeft als dat geen meerwaarde heeft voor de patiënt. Uit de artikelen in het dossier blijkt enerzijds dat verpleegkundigen bewuster dan voorheen invloed trachten te verwerven en daar soms ook succesvol in zijn. De beroepsvereniging V&VN probeert die invloed in het Haagse circuit in goede banen te leiden en wordt in ieder geval gezien als betrouwbare gesprekspartner. Wanneer een VAR zijn verantwoordelijkheden opneemt kan ook die van invloed zijn op het beleid van de betreffende instelling. Anderzijds blijkt het uitoefenen van invloed niet altijd mee te vallen wanneer er structuren doorbroken moeten worden, buiten de standaarden om moet worden gehandeld en het patiëntenbelang dient te worden vertegenwoordigd als deze daar zelf niet toe in staat is.  De 30 jaar geleden aangekondigde veranderingen hebben nu langzamerhand gevolgen voor het functioneren van verpleegkundigen en ik ben er niet helemaal zeker van dat zij inmiddels wel een heldere visie hebben op hun eigen toekomstige beroepsuitoefening. Terwijl nu het moment is aangebroken om daar daadwerkelijk invloed op uit te oefenen. De patiënt wacht niet tot we eindelijk zover zijn.’

1 REACTIE

  1. Beste Marian,
    Wij hebben geen invloed op ons mooie beroep.Den-Haag (het ministerie welzijn/zorg) bepaalt ons beroep. Vooral nu de BIHherregistratie een feit is. Massal dienen verpleegkundigen zich aan, want ze willen hun beroep niet kwijtraken. Velen halen de 2080 uur niet in 5 jaar en moeten een citotoets van 400 euro doen (word niet vergoed) Dez toets bestaat uit 2 delen: algemene verpleegkundige kennis en differentiatie.Wat Den-Haag over het hoofd ziet, is dat verpleegkundigen, die voor 1997 hun diploma hebben behaald, GEEN differentiatie heeft.Is dit niet krom, als je voor de algemene toets WEL voldoende hebt,dat je toch geen herregistratie krijgt? Je hebt immers nooit een differentieatie gehad…..Dan moet(en) er weer onderdelen ingehaald worden en dat kost ook nog een geld.Is het niet de taak van de werkgever om op de juiste werkplek kwaliteit te hhebben d.m.v scholing ? Dan wordt het tenminste ook vergoed.Wij, als verpleegkundigen hebben het al zwaar en worden onderbetaald voor al het werk wat we doen.Ik ben (voordat ik d euitslag kreeg) een petitie hiertegen gestart: http://www.petities.nl zoekmachine : BIG, dan krijg je mijn petitie. Wilt u deze ook doorsturen naar andere mensen (zorgverleners of niet).Mensen klagen wel, maar ondernemen niets om dingen te veranderen.We moeten ons als groep sterk maken, eendracht maakt macht. Ik hoop op uw medewerking.
    Vriendelijke groet,
    Esther Askar

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.